Beč, 26. rujna 2019.

U BEČU ODRŽANA VEČER U ZNAKU OPATIJE I KVARNERA

Povodom 130. godina proglašenja Opatije carskim i kraljevskim lječilištem (k.u.k. Kurort) 26. rujna 2019. u mađarskom  je Veleposlanstvu održana glazbeno-scenska večer pod nazivom "Dolce Époque", kojom je glazbom, riječju, pokretom i slikom oživljena tradicija Opatije i Kvarnera u posljednjih 130 godina.

Šaroliki trosatni program sastojao se od glazbenih točaka, glazbeno-scenskih skečeva i plesnih scena te čitanja tekstova s nizom informacija o kulturnoj povijesti Opatije i Kvarnera popraćenih projekcijama slika. Za umjetnički doživljaj pobrinuli su se vrsni umjetnici iz Hrvatske,  Italije i Austrije među kojima i prominentni bečki ansambl „Wiener Comedian Harmonists“.

Kvarneru,  čiju produkciju potpisuje dr. sc. Marlene Priskić, organizirana je pod pokroviteljstvom hrvatskog, mađarskog, francuskog i talijanskog Veleposlanstva, Europskog parlamenta te Markusa Salvatora Habsburga-Lothringena, a cilj je bio ukazati na značenje koje je ovo područje oduvijek imalo kao važno križište kultura i tradicija, kako nekad tako i danas u kontekstu moderne europske ideje.

Naziv „Dolce Epoque“ potječe iz istoimene publikacije Marlene Priskić u kojoj je na hrvatskom, njemačkom i talijanskom objavila izvorne recepte slastica iz kvarnerskih vila Opatije i Lovrana, a koje je u  „Codexu Laurianensisu“  u vremenskom razdoblju od 1910. do 1941. g. prikupila  Madame Heda (Hedvige) za vrijeme svog boravka na Opatijskog rivijeri.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana