Beč, 20. studenog 2018.

Projekcija filma „Otto i Hrvati“

U Veleposlanstvu RH u Beču održana je u utorak, 20.11. projekcija dokumentarnog filma „Otto i Hrvati“ autora Vanje Vinkovića. Projekcija filma upriličena je povodom 106. obljetnice rođenja posljednjeg austrijskog prestolonasljednika, koji je, kako je uvodno istaknula veleposlanica Cvjetković, bio veliki prijatelj Hrvatske. Uvodno se brojnim prisutnima obratio i Pavo Barišić u ime Hrvatske paneuropske unije, koja je uz Veleposlanstvo bila suorganizator događaja. Barišić je istaknuo kako je Otto von Habsburg bio veliki vizionar ujedinjene Europe, dodavši da je posebno ponosan da se bečka premijera filma organizira u godini u kojoj se obilježava ne samo sto godina od raspada Monarhije, nego i pet godina od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. Upravo je Otto von Habsburg, kako je istaknuo Barišić, bio veliki zagovaratelj ne samo suverene i samostalne Hrvatske, nego i našeg punopravnog članstva u EU, za što se snažno zalagao za svog mandata kao zastupnik u Europskom parlamentu. Prisutnima su se obratili i akademik Mislav Ježić kao jedan od sudionika filma i zaključno sin Otta von Habsburga Georg, koji je potvrdio naklonost svog oca prema Hrvatskoj. 

Tema filma je lik i djelo Otta von Habsburga, koji je nakon stupanja na prijestolje njegovog oca Karla bio posljednji austrougarski prestolonasljednik, što mu je omogućilo da bude pokopan uz sve počasti u kripti Kapucinskog samostana u Beču. Osim što je bio eurozastupnik iz redova bavarske stranke CSU, Otto von Habsburg je bio i jedan od čelnika Paneuropske unije, čija je podružnica osnovana u Hrvatskoj još 1991. godine. U filmu se pojavljuje niz Ottovih prijatelja i suradnika, koji su potvrdili veliku energiju koju je sin posljednjeg austrougarskog cara ulagao u promicanje europske ideje ali i hrvatske neovisnosti. Film je prvi put simbolično prikazan 2013. u Vukovaru, a dvije godine nakon toga je kraća verzija filma prikazana i u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Prije projekcije filma u Kapucinskoj crkvi u Beču je održana misa za Otta von Habsburga, nakon čega je slijedila procesija u kriptu samostana, gdje su sahranjeni brojni carevi i ostali članovi obitelji Habsburg, među njima i Marija Terezija, Franjo Josip I. sa suprugom Elizabetom i ostali.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana