Bečko Novo Mjesto, 22. travnja 2018.

U Bečkom Novom Mjestu obilježena 347. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

U Bečkom Novom Mjestu obilježena je 22.4.2018. 347. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Spomendan za Zrinskog i Frankopana, koji su pogubljeni 1671. godine, održan je kao i prethodnih godina na tri lokacije vezane za smrt dvojice hrvatskih velikana. Skupina hodočasnika iz Hrvatske posjetila je prvo gradsko groblje, u sklopu kojega se nalazi grob gdje su do 1919. ležala tijela Zrinskog i Frankopana prije nego su prenesena u Zagrebačku katedralu. Spomendan je nastavljen na mjestu pogubljenja u središtu grada, gdje se nalaze spomen ploče velikanima i u katedrali, gdje je održana sveta misa koju je koncelebrirao Fra Stanko Belobrajdić.

Svečanost obilježavanja smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana uveličali su predstavnici Braće Hrvatskog zmaja, Zmajski stolovi Karlovca i Čakovca, predstavnici hrvatskih udruga iz Austrije (Hrvatskog kulturnog društva iz Gradišća, Hrvatske akademske zajednice, Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport) i brojni drugi posjetitelji. Prvi put organizirano je i sudjelovanje udruga iz Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

Ispred Veleposlanstva RH u Austriji na spomendanu je uz veleposlanicu Vesnu Cvjetković sudjelovao i Domagoj Marić, drugi tajnik, a spomendan su uveličali članovi Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kao i povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca i Karlovačke građanske garde.

Brojnim gostima iz Hrvatske i Austrije se ispred grada Bečkog Novog Mjesta obratio gradski vijećnik Franz Dinhobl, koji je, bez obzira na različite stavove dviju strana iz prošlosti, zahvalio na posjetu gradu i održavanju tradicije, koju svaki narod treba njegovati. Gradski vijećnik Dinhobl je istaknuo kako se nada da će predstavnici hrvatskih gradova iskoristiti povezanost s gradom domaćinom za razvoj novih zajedničkih projekata. Pozdravivši brojne okupljene, veleposlanica Cvjetković je istaknula kako prevara zbog koje su hrvatski velikani najprije zatočeni a zatim i pogubljeni i danas izaziva nezadovoljstvo, gorčinu i tugu kod hrvatskog naroda. Važnost dvojice velikana za hrvatsku je povijest iznimna, posebno imajući u vidu vrijednosti za koje su dva mučenika položila život. 

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana