Beč, 01. travnja 2018.

Hrvati iz Italije u posjetu Austriji

Dvadeset i troje učenika hrvatske nastave iz Rima i Molisea u pratnji roditelja boravilo je u sklopu projekta „Traganje za hrvatskim korijenima” u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj. Hrvati iz Italije su u Beču boravili 31.3., a posjetili su Hrvatski centar, gdje ih je primila gđa Gabriela Novak-Karall, glavna tajnica i g. Petar Tyran, urednik Hrvatskih novina. Gđa Novak-Karall predstavila je aktivnosti Hrvatskog centra, od jezičnih tečajeva gradišćansko-hrvatskoga jezika za sve uzraste i razine znanja, dvojezičnog dječjeg vrtića Viverica te raznih obrazovnih programa s predavanjima, izložbama, tečajevima tradicionalnih plesova i koncerata. Nakon toga je skupina učenika s roditeljima posjetila Veleposlanstvo RH u Beču gdje ih je primio drugi tajnik Domagoj Marić, objasnivši djeci koja je uloga i zadaća Veleposlanstva i zašto im  može biti potrebno. U sklopu prijema koje je Veleposlanstvo organiziralo za goste, djeca i roditelji su se družili s osobljem Veleposlanstva, nakon čega su se uputili na razgledavanje povijesne jezgre Beča.

Putovanje je nastavljeno  posjetom Gradišću 1.4., gdje je skupina Hrvata iz Italije prisustvovala misi u Trajštofu (Trausdorf). Župnik Željko Odobašić je prisutne upoznao s hrvatskim stanovništvom tog mjesta, nakon čega je uslijedilo razgledavanje glavnog grada Gradišća Željeznog, gdje su gosti posjetili dvorac Esterhazy i centar grada.

Cilj projekta „Traganje za hrvatskim korijenima” bio je povezati najmlađe generacije Hrvata u Italiji s drugim skupinama Hrvata koji žive u dijaspori, a njegova realizacija bila je od iznimne važnosti za učenike i njihove roditelje. Organizatori su istaknuli kako je ključna prednost projekta bila razmjena iskustava hrvatske zajednice s  udrugama i institucijama izvan Italije, tj. ostalim Hrvatima u domovini i dijaspori. Navedeni projekt težio je susretu i komunikaciji čak triju različitih skupina Hrvata u dijaspori, koji imaju sasvim različite službeno priznate statuse u zemljama primateljicama te sasvim različitu povijesno-kulturološku pozadinu i specifičan jezični razvoj, ali istodobno i važnu zajedničku odrednicu – hrvatski identitet.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i roditelja učenika hrvatske nastave iz Rima i Molisea te voditeljica projekta Antonelle D'Antuono, predsjednice udruge „Jedna Musika“ i članice Savjeta Vlade RH kao predstavnice hrvatske manjine u Moliseu te Zrinke Bačić, potpredsjednice udruge „Hrvatsko talijanski Mozaik Rim“.

 

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana