Beč, 22. ožujka 2018.

Aktivnosti hrvatske strane u godini Gustava Klimta

U godini u kojoj se obilježava stota obljetnica smrti Gustava Klimta (1862 – 1918) organizirane su dvije manifestacije kojima je hrvatska strana bečkoj publici predstavila s jedne strane manje poznata platna Gustava Klimta koja se čuvaju u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a s druge tekovine modernog slikarstva pod Klimtovim utjecajem koje su u međuratnom razdoblju zahvatile i Hrvatsku. Radi se o predavanju „Klimt i Rijeka“ održanom  15.3.2018. u Veleposlanstvu RH u Beču i izložbi „Klimt nije kraj“, otvorenoj u galeriji Belvedere 22.3.2018. 

Predavanje dr.sc. Irene Kraševac s Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba pod nazivom „Klimt i Rijeka“ je organizirano u suradnji Matice hrvatske Beč i Veleposlanstva RH u Beču, nastavno na izložbu „Izazov moderne. Beč – Zagreb oko 1900.“ postavljenu u bečkoj galeriji Belvedere od listopada do veljače, čija je glavna kustosica bila dr. Kraševac. Predavanje je organizirano u kontekstu obljetničke godine u kojoj se obilježava sto godina smrti veliki bečkih umjetnika Gustava Klimta, Otta Wagnera, Kolomana Mosera i Egona Schielea. Veleposlanstvo RH uz navedeno predavanje planira dvije manifestacije vezano za Otta Wagnera, imajući u vidu kako je veliki bečki arhitekt projektirao zgradu Veleposlanstva i u njoj stanovao.

Tema izlaganja dr. Kraševac bila su platna trojice mladih slikara iz skupine nazvane „Družba umjetnika“ („Künstler-Compagnie“), Gustava i Ernsta Klimta i Franza Matscha, koja se nalaze u zgradi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, sagrađenoj 1884.-1885. godine. Devet umjetničkih djela rađenih tehnikom ulja na platnu uklapaju se u arhitektonsko ostvarenje bečkog ateljea Fellner&Helmer, a među njima posebno mjesto zauzimaju tri platna mladog Gustava Klimta, na kojima je alegorijski prikaz umjetnosti. Kako je istaknula dr. Kraševac, riječka platna spadaju u ranu fazu čuvenog bečkog slikara u kojoj je autor koristio historicistički stil. Slike su restaurirane 1978. godine u Restauratorskom zavodu u Splitu, a restauratorska fotodokumentacija čuva se u Konzervatorskom zavodu Ministarstva kulture u Splitu.           

Dr. Kraševac je podsjetila da je rana Klimtova faza u sjeni umjetnikovog razdoblja nakon što je Klimt pokrenuo Udruženje austrijskih umjetnika – Bečku secesiju (Vereinigung österreichischer Künstler – Wiener Secession) i na austrijskoj razini se tek valorizira. Platna postavljena u riječkoj kazališnoj kući utoliko su zanimljivija kada se uzme u obzir da su slična platna postavljena u bečkom Burgtheateru, ali su u razaranjima u Drugom svjetskom ratu uništena, što riječke radove čini jedinstvenima u svijetu. Platna su zanimljiva i s aspekta angažmana mladih umjetnika – trojica slikara udružili su se kako bi jednostavnije došli do angažmana, a i ugovori svjedoče da nije precizno definirano koji će slikar biti zadužen za pojedino platno. Tri ulja na platnu koja je naslikao Gustav Klimt su „Alegorija instrumentalne glazbe“, „Alegorija ozbiljne opere“ i „Alegorija poezije“, koja se uz spomenuta djela u bečkom Burgtheateru i Kunsthistorisches Museumu smatraju najvećim Klimtovim dostignućima u stilu kasnog historicizma, istaknula je dr. Kraševac.

Izložba „Klimt nije kraj“ („Klimt ist nicht das Ende“) otvorena je u prostorijama bečke galerije Belvedere 22.3. s ciljem osvješćivanja Klimtovog utjecaja na moderne slikarske pravce u srednjoeuropskim zemljama u međuratnom razdoblju. Na izložbi su se našla i dva poznata hrvatska platna: „Autoportret u baru“ iz 1923. Miroslava Uzelca (1897–1977) i „Cinik“ iz 1921. Vilka Gecana (1894-1973), kao i  „Vestalka“ Ivana Meštrovića (1883-1962), nastala 1915.  Djela su posuđena iz Moderne galerije (Uzelac i Gecan) i Meštrovićevog atelijera u Zagrebu. Autor izložbe je Alexander Klee.

 

 

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana