Beč, 25. siječnja 2018.

Značenje i uloga jezika u nacionalnoj književnosti i kulturi

U organizaciji Matice hrvatske i Veleposlanstva RH u Beču održan je u prostorijama Veleposlanstva RH 25.1.2018. znanstveni skup „Značenje i uloga jezika u nacionalnoj književnosti i kulturi“. Skup je organiziran nastavno na proslavu 175. obljetnice Matice hrvatske i 50. obljetnice objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, obilježenu 2017. godine.

Nakon pozdravnih riječi veleposlanice Cvjetković, brojnim prisutnima se obratio potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić, koji je naglasio kako je Matica hrvatska najstarija nacionalna kulturna institucija u Hrvatskoj, od koje su nastale brojne institucije kao što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, te koja još uvijek aktivno doprinosi kulturnom životu Hrvatske.

Podpredsjednik Matice hrvatske prof.dr.sc. Stipe Botica održao je izlaganje nazvano „Hrvatska usmena književnost i kultura“, u kojem je pojam usmene kulture prvenstveno povezao s tradicijskom kulturom, ali i identifikacijom na svim razinama. Prof. dr. Marko Samardžija je u izlaganju „Značenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika“ podsjetio kako je Deklaraciju inicirala upravo Matica hrvatska te kako je trećinu teksta napisao osobno dr.sc. Radoslav Katičić, jedini živi potpisnik Deklaracije, trenutno nastanjen u Beču. Glavni tajnik Matice hrvatske dr.sc. Zorislav Lukić je u predavanju „Matica hrvatska danas“ istaknuo kako današnja djelatnost Matice hrvatske sadrži dvije temeljne komponente: izdavačku i manifestacijsku, koje se njeguju u Zagrebu i u preko 130 ogranaka diljem zemlje i inozemstva. Dr.sc. Damir Zorić, gospodarski tajnik Matice hrvatske, je predstavio knjigu Radoslava Katičića „Naša stara vjera“, kojom je dr. Katičić dovršio ciklus od pet knjiga nastalih na tragovima „svetih pjesama naše pretkršćanske starine“.

Dr. Zorka Kinda-Berlaković i dr. Georg Holzner sa Sveučilišta u Beču su za kraju skupa predstavili knjigu Radoslava Katičića na njemačkom jeziku, koju je osmislilo Austrijsko društvo za kroatistiku, osnovano prije godinu dana na inicijativu veleposlanice dr. Vesne Cvjetković. Knjiga „Konturen und Zusammenhalt der kroatischen Sprache“ obuhvaća 17 znanstvenih članaka Radoslava Katičića, koji je publici u prvom redu poznat kao predavač sa slavistike Sveučilišta u Beču. Zbirku najvažnijih članaka Radoslava Katičića izdala je Školska knjiga, uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Drugog dana boravka izaslanstva Matice hrvatske iz Zagreba akademiku Katičiću su uručene dvije nagrade: povelja zahvalnosti predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Radoslavu Katičiću kao zaslužnom članu Matice hrvatske te novoosnovana nagrada za doprinos hrvatskome filološkom stvaralaštvu „Bulcsú Lászlo“, nazvana po hrvatskom jezikoslovcu koji je preminuo 2016. godine. Nagrade su akademiku Katičiću uručili dr.sc. Damir Zorić ispred Matice hrvatske i dr.sc. Zdravka Matišić u ime Hrvatskoga filološkog društva. U nastavku posjeta Austriji, izaslanstvo Matice hrvatske je posjetilo hrvatsku redakciju ORF-a u Željeznom, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću i Hrvatski kulturno-dokumentacijski centar.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana