Beč, 16. siječnja 2018.

Ministar finacija Marić i guverner Vujčić sudjelovali na Euromoney konferenciji

U Beču je 16. i 17. siječnja 2018. godine održana 23. Euromoney konferencija koja  već tradicionalno okuplja ministre financija, guvernere središnjih banaka, investitore, bankare, predstavnike korporativnog sektora, burzovne i ekonomske analitičare iz CEE regije, kao i međunarodne financijske institucije.  Iz RH na Euromoney konferenciji sudjelovali  su ministar financija, Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Za razliku od prošle godine kada su dominantne teme rasprava bili rizici koje donosi Brexit, novi američki predsjednik, te izbori u pojedinim članicama Europske unije, ovogodišnji je skup protekao u znaku optimizma uslijed globalnog oporavka svjetskog gospodarstva i završetka financijske krize.  

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić bio je sudionik „jedan na jedan“ intervjua  u kojem je istaknuo održivi rast BDP-a od 3 posto, podizanje kreditnog rejtinga zemlje i proračunski suficit ostvaren 2017. godine.

Guverner Hrvatske narodne Banke Boris Vujčić sudjelovao  je na panelu o monetarnoj politici, naglasivši nastavak politike stabilnog tečaja domaće valute koji je posebno značajan za izvoznike. Recentni rast kamatnih stopa u SAD-u ne vidi kao prijetnju za domaće gospodarstvo, budući je hrvatski dug uglavnom nominiran u eurima, a uvođenje eura Hrvatskoj će donijeti  niz koristi, od redukcije tečajnog rizika do nižih kamatnih stopa, istaknuo je u svom izlaganju guverner Vujčić.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana