Beč, 26. studenog 2017.

HNK gostovao u Beču s predstavom "Tri zime"

(Hina) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Zagreba gostovalo je u nedjelju navečer  s predstavom "Tri zime" hrvatske suvremene dramatičarke Tene Štivičić u Volkstheatru u Beču, koju je bečka publika  primila sa velikim oduševljenjem i ovacijama.

Ovo je 50-ta  izvedba Tri zime i drago nam je da je održana u bečkom Volkstheatru, izjavio je Hini ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan koji je režirao predstavu.

"Fasciniran sam kako je publika primila predstavu, dugotrajni pljesak, ovacije i oduševljene reakcije publike su potvrda  vrlo uspješne predstave Tri zime u prepunom bečkom Volkstheatru",rekao je Buljan.

"Iznimno nam je važno gostovanje zagrebačkog HNK u bečkom Volkstheatru, što je prvi put u stoljetnoj povijesti jednog i drugog teatra", kazala je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

"Posebno nam je drago da smo došli sa hrvatskim tekstom. Riječ je o našoj uspješnici koju je večeras prepoznala i bečka publika i zasigurno je ovo povijesni događaj", ocijenila je Vrgoč.

Dodala je i kako ova dva kazališta imaju dosta zajedničkog, primjerice austrijski arhitekti Hermann Helmer i Ferdinand Fellner gradili su i zagrebački HNK i bečki Volkstheatar. 

Drama "Tri zime" slojevita je priča, u kojoj se isprepliću tri razdoblja hrvatske povijesti, događanja iz 1945., 1990. i  2011. godine. Dat je portret života u zemlji u neprekidnom stanju tranzicije u čijem je središtu jedna zagrebačka obitelj. Riječ je o drami koja prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom.

Autorica kao ishodište uzima priču iz  vlastite obitelji, prateći životna razdoblja svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir.

U priči je izražena stalna potraga za vlastitim identitetom, mjestom u društvu, odlascima u inozemstvo, povratcima, te otuđenosti i spoznajama da je čovjek posvuda stranac pa čak i u vlastitoj zemlji. To  turbulentno vrijeme donijelo je svima traume, rane koje likovi katkad žele zatomiti, a katkad ih se osloboditi i izliječiti. Obitelj je zabrinuta, a kuća i dalje stoji  čvrsta i postojana  kao da je sva ta pitanja boli, odricanja i razočaranja uopće ne tiču.

Nakon praizvedbe  2014. u National Theatre u Londonu drama,  "Tri zime " premjerno je izvedena  u travnju 2016. u HNK-u u Zagrebu.

Ansambl Drame HNK gostovao je u u glavnom austrijskom gradu u sklopu Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017. i   Hrvatskog mjeseca studenoga  (Kroatischer November)  u Volkstheatru  u Beču uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ureda saveznog kancelara Republike Austrije, te tvrtki Vienna Insurance Group, Prof. Kaufmann & Partner ZT-GmbH, Hrvatsko-austrijske gospodarske komore, IC International Consulting GmbH, Karazman Consulting & Studies GmbH, Hnik Hempel Meler  ZT GmbH i Kursalona Hübner.

Predstava je izvedena na hrvatskom jeziku sa njemačkim titlovima.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana