Borta/Oberwart, 17. svibnja 2017.

Dvojezična gimnazija u Borti proslavila 25 godina postojanja

Dvojezična gimnazija u Borti/Oberwartu u austrijskoj saveznoj pokrajini Gradišće proslavila je u srijedu, 17. svibnja 2017. 25 godina postojanja. Uzvanicima su se na svečanosti obratili brojni prominentni gosti, među njima hrvatski i mađarski veleposlanici u Austriji, dr.sc. Vesna Cvjetković i dr.sc. Janos Perenyi, gradonačelnik Borte Georg Rosner, pokrajinski poglavar Hans Niessl te direktor škole Martin Zsivkovits. 

„Obrazovanje u duhu višejezičnosti i multikulturalnosti od velike je važnosti za razvoj mladih ljudi. Višejezičnost ne samo da obogaćuje naše znanje, ona utječe na cijeli naš pogled na svijet, što ide ruku pod ruku s razvojem tolerancije, razumijevanja i širenja vidika. Time se oblikuje naš sustav vrijednosti i doprinosi ukupnom razvoju našeg društva. Uvjerena sam da generacije koje su proizašle iz ove škole to i dokazuju“, kazala je veleposlanica Cvjetković u svom obraćanju publici. Istaknula je prednosti koje ovakav sustav obrazovanja nudi mladima na tržištu rada, kao i značenje koje ono ima za hrvatsku i gradišćanskohrvatsku kulturu i identitet. Čestitala je ravnatelju, profesorima i učenicima gimnazije te njihovim roditeljima i poželjela uspjeh u daljnjem radu.

Inače, Dvojezična gimnazija u Borti osnovana je 1992. godine, a nudi dvojezičnu nastavu na njemačko-mađarskom, odnosno njemačko-hrvatskom jeziku, kao i polaganje mature na ovim jezicima. U ovoj akademskoj godini maturu na hrvatskom jeziku polagalo je devet učenika škole.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana