Beč, 22. siječnja 2019.

Visoko izaslanstvo razgovaralo u Austriji o statusu hrvatskoga jezika

Od 21. do 22. siječnja 2019. u Austriji su boravile pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Ivana Franić te pomoćnica ministrice kulture doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo koje su u Beču i Željeznom održale niz sastanaka vezano uz položaj i status hrvatskoga jezika u Austriji te razmotrile mogućnosti suradnje s austrijskim obrazovnim institucijama.

Nakon sastanka u Veleposlanstvu RH u Beču, na kojemu  je veleposlanica dr. sc. Vesna Cvjetković izvijestila o trenutačnoj jezičnoj politici u Austriji kao i poduzetim koracima po pitanju hrvatskoga jezika, visoko izaslanstvo je posjetilo Savezno ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja gdje se povrh svega lobiralo za prihvaćanje hrvatskoga jezika u Austriji kao samosvojnog jezika, ukazujući na problem nastave hrvatskoga jezika u okviru BKS-konstrukta. Sastanci su se nastavili idućeg dana posjetom Visokoj pedagoškoj školi u Željeznom gdje su pomoćnicu ministrice prof. dr. sc. Franić i pomoćnicu ministrice doc. dr. sc. Hraste Sočo primile rektorica mag. dr. sc. Sabine Weisz i prorektorica mag. Inge Strobl-Zuchtriegl sa svojim suradnicama. Visokom izaslanstvu u Gradišću se priključili su se savjetnik za nacionalne hrvatske manjine u inozemstvu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak i predstavnici Veleposlanstva. Nakon prezentacije nadzornice za manjinsko školstvo mag. Karin Vukman Artner o nastavi manjinskih jezika u Gradišću, mmag. Anita Jugovits-Csenar predstavila je visokoškolski tečaj gradišćanskohrvatskoga jezika, a prof. dr. sc. Zorka Kinda – Berlakovich govorila je o programu studija hrvatskoga jezika, koji je sama inicirala, a koji je ujedno i prvi i jedini studij hrvatskoga jezika na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Austriji. U nastavku razgovora razmotren je prijedlog suradnje na području lektorata hrvatskoga jezika koji bi predstavljao značajan poticaj za daljnje promoviranje studija hrvatskoga jezika na Visokoj pedagoškoj školi u Gradišću. Također, pomoćnica ministrice prof. dr. sc. Franić predala je rektorici dr. Weisz donaciju vrijednih knjiga među kojima i reprezentativno izdanje Povijesti hrvatskoga jezika.

U nastavku svog boravka u Željeznom izaslanstvo Ministarstava i Središnjeg državnog ureda susrelo se s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, a svoj posjet Austriji završilo je sastankom u Uredu željezanskog biskupa mons. dr. Egidija Živkovića gdje je s biskupom razgovaralo o programu novoosnovane udruge „Hrvat SAM“ kao i o povezivanju svih gradišćanskih Hrvata i jačanju njihovih veza prema domovini Hrvatskoj.