Beč, 30. lipnja 2020.

Veleposlanik Glunčić u nastupnom posjetu ministrici rada Aschbacher

Na inicijativu Veleposlanstva RH u Beču, 30. lipnja 2020. godine održan je sastanak veleposlanika Danijela Glunčića sa Saveznom ministricom za rad, obitelj i mladež Christine Aschbacher. Sastanku su nazočili zamjenik voditelja kabineta Claus Binder i opunomoćeni ministar Silvio Kus.

Ministrica Aschbacher istaknula je značaj otvaranja austrijskog tržišta rada 1. srpnja 2020. za hrvatske državljane ističući potrebe AT gospodarstva za stranim radnicima. Iako je  gospodarska situacija trenutačno teška jer su pandemija te posljedični lockdown snažno pogodili njihovo gospodarstvo, ministrica smatra da će Austriji trebati strana radna snaga.

Veleposlanik Glunčić je naveo kako bi zbog povećanja broja hrvatskih radnika u AT nakon 1. srpnja 2020. trebali razmotriti mogućnost koordiniranja aktivnosti između Saveznog ministarstva rada, obitelji i mladeži i VRH Beč, te nadalje predložio da se u dogledno vrijeme održi sastanak ministara rada.

Ministrica Aschbacher se zanimala o stanju s pandemijom u HR navodeći kako će velik broj AT građana i ove godine u Hrvatskoj provesti godišnji odmor. Veleposlanik je naveo da nadležna tijela u HR vrlo pažljivo prate epidemiološko stanje i reagiraju u najkraćem roku kako bi se lokalna žarišta što prije izolirala.

Ministrica Aschbacher je zahvalila na sastanku, te izrazila zadovoljstvo prijedlogom o sastanku HR i AT ministara rada.