Vorarlberg, 27. rujna 2018.

Veleposlanica Vesna Cvjetković u radnom posjetu pokrajini Vorarlberg

Veleposlanica dr. sc. Vesna Cvjetković posjetila je 26. i 27. rujna 2018. godine saveznu pokrajinu Vorarlberg,  gdje je održala sastanke sa zemaljskim poglavarom Markusom Wallnerom, predstavnicima Gospodrske komore Vorarlbeg, direktorom dr. Christophom Jenny i voditeljicom Odjela za vanjsku trgovinu iEEN mag. Christinom Marent,  a susrela se i s predstavnicima hrvatske zajednice Vorarlberga i gradonačelnikom općine Lustenau. Uz veleposlanicu Cvjetković, na sastancima je sudjelovala i gospodarska savjetnica u Veleposlanstvu RH Tatjana Mrvoš.

U fokusu razgovora bilo je unaprjeđenje suradnje između pokrajine Vorarlberg i Republike Hrvatske, osobito u području gospodarstva i turizma, kao i položaj hrvatske zajednice u pokrajini. Jedna od glavnih gospodarskih tema bila je nedostatak stručnih radnika u turističkom sektoru, kako u Vorarlbergu tako i u Hrvatskoj, pa su se razmijenila mišljenja o sporazumu o suradnji u području turizma, s ciljem reguliranja pitanja razmjene radnika.

Prilikom posjeta Lustenau, veleposlanica Cvjetković susrela se s predstavnicima Hrvatske kulturno-sportske udruge „Galeb“, kao i  gradonačelnikom Lustenaua  dr. Kurtom Fischerom kod kojeg se, među ostalim, založila za rješavanje problema prostorija udruge. Gradonačelnik Fischer naglasio je da iznimno cijeni Hrvate kao vrijedne članove zajednice potpuno integrirane u društveno i socijalno okruženje, a posebno sportske rezultate koje su članovi HKSD-a „Galeb“ ostvarili kao prvaci austrijske države u nekoliko navrata. Ovom prilikom uputio je poziv veleposlanici Cvjetković za svečano otvaranje novih prostorija kluba, planirano sredinom naredne godine.