Beč, 11. travnja 2020.

Uskrsna čestitka veleposlanika Republike Hrvatske u Beču Daniela Glunčića

Dragi hrvatski građani i građanke u Republici Austriji,

Dragi austrijski prijatelji,

već sada možemo naslutiti kako će ovo uskrsno vrijeme u 2020. godini ostati u posebnom sjećanju kod svakog vjernika pa tako i u povijesti cijelog kršćanskog svijeta kao i cjelokupnog čovječanstva.

Kao što je vjera u uskrsnulog Isusa Krista imala snažan utjecaj na tijek povijesti čovječanstva, tako će događaji u ovoj 2020. godini imati dugotrajne posljedice:u Hrvatskoj, Austriji,u svijetu, i ne samo u gospodarskom i financijskom smislu, nego će ovi događaji preokrenuti društveni život svakog pojedinca, svake zajednice i svakog naroda.

Nameće se pitanje hoće li ovo vrijeme samoizolacije, karantene i međusobnog distanciranja na kraju ljude približiti jedne drugima, ojačati solidarnost i europsko zajedništvo?

Osobno vjerujem, kada se aktualni slijed događanja bude približio kraju, da će nas trenutni izazovi usmjeriti na novo razmišljanje o našim međuljudskim odnosima, a što će konačno pridonijetii jačanju solidarnosti među ljudima i otvoriti novi pogled na vlastiti život temeljen na vrijednostima zajedništva i međusobnog poštivanja.

Koristim istodobno ovu prigodu da se u moje osobno ime kao i u ime svih djelatnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču i njegovog konzularnog odjela, svim pojedincima, hrvatskim udrugama u Beču i Austriji od srca zahvalim na podršci i pomoći iskazanoj u komentarima na društvenim mrežama, u telefonskim pozivima, mailovima podrške i zahvale koje smo zaprimili proteklih dana, kad smo radili na vrlo zahtjevnom postupku repatrijacije naših hrvatskih državljana iz Tirola i Vorarlberga. To nam je dalo snagu i motivaciju da izdržimo sve pregovaračke i logističke napore kako bi se što više naših državljana moglo što brže evakuirati iz austrijskih mjesta koja su bila pod potpunom karantenom.

Da ne navodimo sve udruge i pojedince, želimo ovdje istaknuti Hrvatsku katoličku misiju u Innsbrucku, voditelja vlč. Luku Kesedžića i njegove suradnike, koji su nam savjetom i logističkom spremnošću bili bitan oslonac u mnogim pitanjima repatrijacijskog postupka u Saveznim zemljama Tirol i Vorarlberg.

Ovim putem se također zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i posebno matičnom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Upravi za konzularne poslove, Uredu glasnogovornice MVEP RH, kolegama u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Sloveniji i Veleposlanstvu Republike Slovenije u Beču, a i hrvatskim medijima na odličnoj komunikaciji i učinkovitoj suradnji, zahvaljujući kojoj smo nakon zaprimljene suglasnosti za repatrijaciju naših državljana iz austrijskih mjesta pod potpunom karantenom, mogli brzo i učinkovito evakuirati veliki broj naših sugrađana. Veliku zahvalu ovim bi putem želio iskazati i svom timu Konzulata i Veleposlanstva RH u Beču na iznimno požrtvovnom radu i angažmanu tijekom cijelog ovog razdoblja.

Posebno se zahvaljujemo i našim kolegama u Ministarstvu europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije koju su nam bili od velike pomoći u koordinaciji postupaka prema pojedinim lokalnim upravama i samoupravama Saveznih pokrajina Tirola i Vorarlberga.

Ne smijemo zaboraviti ovdje spomenuti i teški potres koji je pogodio prijestolnicu naše domovine. Potres koji je uništio mnoge domove naših Zagrepčana, razorio zgrade, crkvene i sakralne objekte te kulturnu baštinu koju su naši preci stoljećima izgrađivali.

Neka nam ovo uskrsno vrijeme bude i pokretač za razmišljanjena koji ćemo se način sljedećih mjeseci i godina, svako sa svojim mogućnostimaisposobnostima, angažirati na obnovi grada u solidarnosti i empatiji prema onima koji sada trebaju najveću podršku.

Želimo da Vam Kristovo uskrsnuće donese novi duh i nadu za boljim, zdravijim i sretnijim danima. Želimo dabolesne i nemoćneoraspoloži podrška i briga novih generacija, mladima otkrije radosne spoznaje i milost mira, a u svima nama probudi sposobnost razlučivanja bitnog od nebitnog, obnovi i osnaži vezu s našim obiteljima,te ojača međusobno zajedništvo na čemu se temelji uspjeh svakog pojedinca i naroda.

Sretan Uskrs Vam želimo u nadi da ćete ga proslaviti u miru i zdravlju sa svojom obiteljima i drugim Vama bliskim ljudima, pa makartobilo i na daljinu.

Daniel Glunčić

veleposlanik