Veliki Borištof, 07. prosinca 2018.

U Velikom Borištofu u srednjem Gradišću otvorena hrvatska knjižnica

U kulturnoj zadruzi „Kuga“ u Velikom Borištofu u srednjem Gradišću održano je 7.12. svečano otvorenje hrvatske knjižnice. Time je upotpunjeno djelovanje kulturne zadruge osnovane kako bi se obogatila kulturna ponuda i tako utjecalo na proces iseljavanja u veće gradske centre. Prema vlastitim riječima, osnivači nisu bili spremni mirno gledati da sela gradišćanskih Hrvata nestaju skupa s običajima i jezikom koje je hrvatska manjina donijela sa sobom prije 450 godina, nego su dali svoj doprinos zaustavljanju procesa asimilacije i povećavanju atraktivnosti srednjeg Gradišća. Danas je „Kuga“ mjesto susreta Hrvata, ali i Mađara i Austrijanaca koji žive u srednjem Gradišću: u „Kugi“ se provode mnogi projekti kojima se potiče jezična i kulturna šarolikost Gradišća. Kao najvažniji ciljevi kulturne zadruge „Kuga“ istaknuti su podupiranje višejezičnosti u Gradišću, organizacija kulturnih priredbi, obogaćivanje ponude manifestacija iz područja kulture i obrazovanja, jačanje ponude iz područja kulturnog djelovanja i jačanje međukulturalne komunikacije uz pomoć tečaja, radionica i diskusija. U velikoj dvorani za priredbe koja može primiti oko 500 posjetitelja redovito se održavaju koncerti klasične, narodne i rock glazbe, kazališne predstave, izložbe i ostale manifestacije, a među najposjećenijim događajima je veliki ljetni festival „Croatisada“.
Bazu knjižnog fonda za knjižnicu predstavlja donacija Veleposlanstva RH u Beču iz ožujka 2016., kada je Veleposlanstvo pripremilo oko 150 knjiga hrvatskih autora i izdavača koje je dobilo sukcesijom od bivšeg Jugoslavenskog kulturnog centra u Beču. „Kuga“ je u ožujku 2016. povodom predaje donacije organizirala prijem i svečanost, a nakon predaje knjiga je u Velikom Borištofu nastupio Folklorni ansambl Linđo.    
I povodom svečanog otvaranja knjižnice 7.12.2018. je pripremljen program, u sklopu kojega je nastupio gradišćansko-hrvatski rock sastav „Turbokrowodn“. U svom prigodnom govoru je veleposlanica Cvjetković istaknula kako će knjižnica dodatno obogatiti raznovrsnu ponudu kulturnog centra u Gradišću. „Kuga“ je u međuvremenu postala kulturno središte ne samo Velikog Borištofa nego i cijeloga Gradišća, pri čemu je teško zamisliti kako bi izgledala višejezičnost i time status hrvatskog jezika da u posljednjih preko trideset godina nije bilo institucije kao što je „Kuga“, istaknula je veleposlanica Cvjetković. Posebno važno je što je kulturna zadruga revolucionarno djelovala na programsku koncepciju, i to odmaknuvši se od stereotipa vezenih za kulturu manjinske zajednice i ponudivši paletu programa svih žanrova i orijentacija. U „Kugi“ se danas održavaju pop, rock, jazz koncerti, kao i nastupi kabareta, čime je kulturna zadruga u svoj program uvrstila nove aspekte kulture i privukla brojne mlade. Središnje Gradišće je tako sa svojom glavnom institucijom odigralo veliku ulogu u stvaranju suvremenog gradišćansko-hrvatskom identiteta, koji je, kako je rekla veleposlanica Cvjetković, bitno složeniji od stereotipa koji vladaju o Gradišćancima. Knjižnicom će „Kuga“ postati dodatno mjesto susreta i razmjene, bez obzira na sve snažniju ulogu elektronskih medija, zaključila je veleposlanica Cvjetković, predavši tom prigodom još dvadesetak djela suvremenih hrvatskih autora Mire Gavrana, Slobodana Novaka, Zorana Ferića, Milane Vuković Runjić, Jasne Horvat, Branislava Glumca i Radoslava Katičića. Proslavi svečanog otvaranja knjižnice su sudjelovali načelnik općine Veliki Borištof Rudolf Berlaković, voditelj knjižnice u „Kugi“ Franjo Bauer i brojni drugi uzvanici iz srednjeg Gradišća i šire.
Svečanim otvaranjem knjižnice se kulturna zadruga „Kuga“ priključila nizu brojnih knjižnica koje su svoj fond obogatile zahvaljujući Veleposlanstvu RH u Beču, koje je u posljednje tri godine organiziralo još donaciju knjiga za knjižnicu Odsjeka za slavistiku Sveučilišta u Beču, knjižnicu Trgovačke akademije u Željeznom, knjižnicu u gradišćanskom Filežu i Dječju knjižnicu u Raasdorfu.