BEČ, 22. kolovoza 2019.

U VELEPOSLANSTVU RH U BEČU ODRŽANA KOMEMORATIVNA SVEČANOST U ČAST AKADEMIKA RADOSLAVA KATIČIĆA

U svečanom tonu, dostojanstveno i dirljivo protekla je komemoracija koju je u spomen akademiku Radoslavu Katičiću 22. kolovoza 2019. upriličilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske  u Beču. Uz suprugu, djecu i ostale članove najuže obitelji komemoraciji su nazočili predstavnici Austrijske akademije znanosti, Sveučilišta u Beču, hrvatskih i gradišćanskih udruga te ostali predstavnici kulturnog i znanstvenog života Austrije. Radoslav Katičić bio je tijekom cijele večeri prisutan u mislima, sjećanjima i razgovoru uzvanika, ali i slikom i riječju prilikom projekcije njemu posvećenog dokumentarnog filma HRT-a „Živjeti filologiju“ (2016.)

Komemorativnu svečanost predvodila je veleposlanica dr. sc. Vesna Cvjetković, a pročitala su se i pisma sućuti ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i prof. dr. sc. Elisabeth von Erdmann sa Sveučilišta u Bambergu. Brojnim uzvanicima prigodno su se obratili prof. dr. sc. Gerhard Neweklowsky, član Austrijske akademije znanosti, Peter Tyran, urednik Hrvatskih novina i kurator u Hrvatskom centru, a komemorativnu svečanost uveličale su pjevačice Josipa Hausknecht i Maria Droulou uz klavirsku pratnju Davida Hausknechta koje su izvele neke od pjesama koje su prof. Katičić i njegove supruga, podrijetlom Grkinja, posebno voljeli, mađu ostalima i Moju zemlju, Marijanu i Fala.

Komemoraciji u Veleposlanstvu prethodio je ispraćaj na Središnjem bečkom groblju na kojemu su govorili prof. dr. sc. Fedor Poljakov, pročelnik Instituta za slavistiku, prof. dr. sc. Georg Holzer, profesor na bečkoj slavistici i predsjednik Austrijskog društva za kroatistiku, te predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva mag. Markus Prenner. Ispraćaj na Središnjem bečkom groblju predvodio je pater dr. sc. Jerko Matoš, a glazbeni okvir dali su Sadra Wigh Hrašćanec uz orguljašku pratnju Matije Košćala.

Prof. dr. sc. Radoslav Katičić, jedan od najvećih hrvatskih filologa i povjesničara književnosti te član više europskih akademija znanosti, proveo je u Beču više od četiri desetljeća svoga života. Od 1977.-1987. bio predstojnik Instituta za slavistiku,  1989. postao je  redovitim članom Austrijske akademije znanosti, a od 1998. dobio je počasno zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Beču. Kao jedan od potpisnika Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika (1967.), te inicijator Zagrebačkog lingvističkog kruga, Katičić je čitav život neumorno radio na osvješćivanju hrvatskoga jezika i argumentaciji njegove samosvojnosti.