Beč, 20. ožujka 2019.

U Veleposlanstvu održano izlaganje o Otonu Glihi

U organizaciji Matice hrvatske Beč i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, 20. ožujka 2019. godine u prostorijama Veleposlanstva održano je izlaganje prof. dr. sc. Ranka Žugaja o životu i stvaralaštvu poznatog hrvatskog slikara Otona Glihe, pod nazivom „Oton Gliha: Slikar portreta, pejzaža i gromača“.

Nakon uvodne riječi veleposlanice dr. sc. Vesne Cvjetković, prof. Žugaj je u svom izlaganju obuhvatio sve faze Glihina opusa, posebno se zadržavši na motivu gromača – suhozidima, kojima je Gliha ušao u antologiju hrvatskog likovnog stvaralaštva. 

Nakon službenog dijela izlaganja popraćenog prezentacijom velikog broja Glihinih radova, u razgovoru s publikom istaknute su mnoge zanimljivosti iz Glihina života, kao i specifičnosti njegove umjetničke prirode i načina stvaranja. 

Prof. dr. sc. Žugaj istaknuti je znanstvenik i ugledni profesor s područja hidrologije kojeg je uz umjetnika Glihu vezivalo duboko prijateljstvo te poznavanje njegova opusa, a nakon prijateljstva s Otonom Glihom, kako sam kaže, ostala su mu njegova djela i redovito druženje s njima.