Graz, 03. listopada 2018.

U Grazu održan „Dan Hrvatske“

U organizaciji Hrvatsko-austrijske trgovinske komore (KÖHK) iz Štajerske i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, u Grazu je 3. listopada 2018. godine održan šesnaesti tradicionalni godišnji skup pod nazivom „Dan Hrvatske“.

U fokusu ovogodišnjeg „Dana Hrvatske“ bili su izazovi i perspektive razvoja turističkog sektora u Hrvatskoj i Austriji. Glavno impulsno izlaganje održao je ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli, nakon čega su o razvojnim poslovnim modelima i potencijalima u budućnosti govorili eksperti iz tvrtki Horwath HTL, Hrvatska i Kohl&Partner – Hotel und Tourismus Consulting, Austrija. Turističke i  gospodarske potencijale Osječko-baranjske županije na kraju je sudionicima predstavio župan Ivan Anušić. U ime Veleposlanstva RH u Beču na skupu je sudjelovala gospodarska savjetnica Tatjana Mrvoš.

Dan Hrvatske u Grazu otvorili su pozdravima predsjednik KÖHK-a Martin Schaller i štajerska ministrica gospodarstva, turizma, EU-a, znanosti i istraživanja Barbara Eibinger-Miedl. U svom obraćanju izrazili su zadovoljstvo pozitivnim gospodarskim kretanjima, kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj.

Turizam je važna sastavnica BDP-a u obje zemlje te je u nekoliko zadnjih godina snažno dinamiziran njegov rast upravo u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik KÖHK-a Schaller. Suradnja hrvatskih i austrijskih turističkih tvrtki ima uspješnu dugogodišnju tradiciju, uz još uvijek ne mali potencijal rasta austrijskih investicija u domaći i poglavito hrvatski hotelski sektor.

Svi sudionici skupa zaključno su se složili kako unatoč različitim modelima turističkog razvoja u Austriji i Hrvatskoj postoje brojna područja na kojima je moguće razvijati uspješnu buduću suradnju. To se prije svega odnosi na suradnju u zapošljavanju radnika koji bi odrađivali ljetnu sezonu u Hrvatskoj, a zimsku u Austriji, kao i na mogući zajednički marketinški nastup na dalekim tržištima koja sve više dobivaju na značaju za obje zemlje.