Beč, 26. lipnja 2018.

U Beču proslavljen Dan državnosti

Veleposlanstvo RH u Beču organiziralo je 26.6.2018. u prestižnom bečkom prostoru Cafe Gloriette u parku dvorca Schönbrunn proslavu Dana državnosti, Dana oružanih snaga RH te pete obljetnice punopravnog članstva RH u EU. Proslavi je prisustvovalo oko tristo posjetitelja, predstavnika diplomatskog zbora, austrijskog društva i hrvatske zajednice u Austriji – udruga gradišćanskih Hrvata i hrvatskih iseljenika. Domaćini prijema bili su veleposlanica RH u Republici Austriji dr.sc. Vesna Cvjetković i vojni izaslanik RH brigadir Davor Kopanji. Radi se o prvom prijemu RH povodom Dana državnosti koji je organiziran u parku dvorca Schönbrunn, a prema pozitivnim reakcijama brojnih posjetitelja bilo je razvidno da je odabir prostora bio iznimno uspješan. Objekt Gloriette je sagrađen 1775. godine, a još u vrijeme Monarhije je služio za kao prostor za održavanje svečanosti. 

Na prijemu su sudjelovali brojni predstavnici austrijskih državnih i pokrajinskih institucija: Saveznog parlamenta, ministarstva, savezne kancelarije i gradskih ureda Grada Beča kao i predstavnici Veleposlanstava država članica EU i izvaneuropskih zemalja. Prijemu povodom Dana državnosti su nazočili predstavnici svih udruga gradišćanskih Hrvata (Hrvatsko kulturno društvo, Hrvatsko štamparsko društvo, Hrvatski centar, Hrvatska gospodarska agencija i dr.), kao i brojnih udruga hrvatskog iseljeništva u Austriji (Austrijsko-hrvatsko društvo, HKD Napredak, Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatsko društvo arhitekata, Udruga „Riječ-boja-ton“, Matica Hrvatska, KSD Zagreb-Wien, Udruga „Gospodarska diplomacija“, Hrvatska udruga poduzetnika, NK CRO-Vienna, udruga „Kravata“ i ostali) i Hrvatske katoličke misije u Beču (voditelj Misije fra Josip Koren i četiri časne sestre). Posebnu pozornost posjetitelja izazvalo je sudjelovanje gđe Edith Mock, udovice bivšeg austrijskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, kao i monsinjora dr. Petera Zurbriggena, apostolskog nuncija u Austriji. 

U pozdravnom govoru na počeku svečanosti veleposlanica Cvjetković je istaknula kako su odlični austrijsko-hrvatski odnosi nastavak povijesnih veza dvaju naroda, pri čemu ne treba zaboraviti ključnu ulogu Austrije u međunarodnom priznanju RH prije 26 godina. Austrijska potpora Hrvatskoj može se personalizirati u liku i djelu bivšeg vicekancelara i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, zbog čega je Veleposlanstvu RH i cijeloj hrvatskoj zajednici bila velika čast da je gđa Edith Mock bila prisutna na proslavi Dana državnosti. Austrija i Hrvatska uspješnu suradnju su nastavile i kao punopravne članice EU, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je Austrija bila jedan od glavnih zagovornika da se RH priključi europskoj obitelji. Istaknuvši kako će dvije zemlje nastaviti usko surađivati tijekom nadolazećeg austrijskog predsjedanja EU, u sklopu kojega će se u Austriji održati tristotinjak sastanaka na svim razinama, veleposlanica Cvjetković se zaključno zahvalila svima prisutnima na suradnji, posebno istaknuvši ulogu Hrvatske katoličke misije i hrvatskih udruga u Austriji za očuvanje hrvatskog identiteta.