Beč, 03. rujna 2018.

U Beču predstavljene 48. Varaždinske barokne večeri

U prostorijama Veleposlanstva RH u Beču održano je dana 3. rujna 2018. predstavljanje 48. Varaždinskih baroknih večeri. Radi se o četvrtom predstavljanju ovog čuvenog festivala u Beču, nakon što je prošlih godina održano u veleposlanstvima Italije, Francuske i Mađarske u Austriji. Predstavljanje u Beču se tradicionalne održava nekoliko tjedana pred otvaranje festivala u Hrvatskoj. Na manifestaciji je sudjelovalo oko stotinjak posjetitelja iz austrijskog društvenog i kulturnog života, kao i hrvatske zajednice u Austriji.

U ime veleposlanice Cvjetković prisutne je uvodno pozdravio Domagoj Marić, koji je naglasio da je ovogodišnja zemlja-partner festivala Japan. Radi se o prvoj izvaneuropskoj zemlji s kojom se organizira bečko predstavljanje, što je zainteresiralo veliki broj posjetitelja. Predstavnik Japanskog kulturnog foruma Kei Iwabuchi je izrazio veliku čast i radost ne samo zbog toga što je Japan zemlja-partner ovogodišnjeg festivala, nego i zato što je Japanski kulturni forum bio pozvan sudjelovati na bečkom predstavljanju. Ovogodišnje partnerstvo Japana s Varaždinskim baroknim večerima je svojevrsno obilježavanje 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, a sličnu ali veću i značajniju obljetnicu će Japansko veleposlanstvo u Austriji obilježiti sljedeće godine – radi se o proslavi 150. obljetnice uspostave austrijsko-japanskih bilateralnih odnosa. Iwabuchi je posebno zadovoljan što je na programu festivala niz japanskih umjetnika, koji će u velikoj mjeri doprinijeti kvaliteti ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri.  

U nastavku je nekoliko riječi rekao ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Raymond Rojnik. Varaždinske barokne večeri utemeljene su 1971. i predstavljaju jednu od najvećih glazbenih manifestacija u Hrvatskoj, a programom pokušavaju obuhvatiti najvažnija djela glazbenog baroka na svjetskoj i hrvatskoj razini. Ovogodišnji festival započinje 21. rujna a traje do 3. listopada, a osim samih koncerata festival je osmišljen i na široj razini, što opisuje moto ovogodišnjih večeri „Total Baroque“. U tom smislu ne iznenađuje sve veći broj posjetitelja „najbaroknijeg hrvatskog grada“ u rujnu i listopadu, koji u Varaždin dolaze ne samo iz Hrvatske, nego i susjednih zemalja, među kojima ima i dosta Austrijanaca, zaključio je Rojnik. Zaključno je program festivala predstavila muzikologinja dr.sc. Zdenka Weber, koja je među brojnim koncertima posebno istaknula nastup Hrvatskog baroknog ansambla, zbora Chorus angelicus i ansambla Koinonia, koji će 29.9. izvesti Bachovu Misu u h-molu.

Za glazbeni dio večeri bila je zadužena talijanska glazbenica Maddalena Del Gobbo, koja je na violi da gambi izvela nekoliko skladbi anonimnog engleskog skladatelja iz 17. stoljeća i dva stavka iz suite Georga Philippa Telemanna.