Beč, 13. kolovoza 2018.

U Beču predstavljena Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja

Veleposlanstvo je 13. kolovoza 2018. godine ugostilo Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) koja je boravila u Beču povodom predstavljanja svog kulinarskog projekta u kojem su sudjelovale i osobe s invaliditetom.

Udruga se bavi edukacijom osoba s različitim vrstama invaliditeta na području ugostiteljstva s ciljem njihovog osposobljavanja za rad i zapošljavanja te stvaranja uvjeta za samostalan život i integraciju u društvo. Utemeljitelj i predsjednik Udruge je kuhar dugogodišnje profesionalne karijere i pedagoškog iskustva Vedran Habel  koji educiranje osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu shvaća kao misiju. Povećanjem njihovih radnih sposobnosti povećava se njihova sposobnost za samostalan život čime je omogućeno njihovo bolje uključivanje u zajednicu, naglašava Habel. Osim toga, kako ističe Habel, ugostiteljstvo je područje koje u Hrvatskoj dugoročno ima perspektivu razvoja, a ujedno nudi širok spektar mogućnosti zapošljavanja, ovisno o sposobnostima osoba s invaliditetom. Stoga mu je cilj osnovati Centar za obuku koji bi osobama s invaliditetom nudio praktično osposobljavanje nakon njihove srednje škole, a prije nego li krenu na tržište rada. Svaki polaznik bi po završetku praktične obuke dobio certifikat s osnovnim smjernicama o poslovima za koje je osposobljen, a koje bi bile korisne poslodavcu.

A da osobe s invaliditetom imaju potencijal  zapošljavanja u ugostiteljstvu pokazala je i prezentacija udruge UNUO u bečkom restoranu „Kornat“ gdje je tim od pet kuhara, sve osobe s invaliditetom, uz podršku vlasnika restorana Željka Radića, priredio nezaboravan kulinarski doživljaj u četiri slijeda. Osim svojim kuharskim vještinama UNUO je oduševio svojom pozitivnom energijom i entuzijazmom, te predanošću poslom. Večeri je nazočilo 50-ak gostiju iz političkog, diplomatskog, gospodarskog i ostalih područja društvenog života, te medija, koji su velikim pljeskom pozdravili kuhare. Na kraju je svaki gost imao prilike kušati i zdrave kekse Hookies, od kojih je svaki unikat i nosi potpis osobe s invaliditetom koja ga je izradila. 

Pod dojmom večere u Kornatu sudionike kulinarske prezentacije primila je Silvia Friedrich iz Uprave Grada Beča za međunarodna pitanja i Europu, koja ih je,  pokazavši velik interes za aktivnosti udruge, provela Gradskom vijećnicom. Doživljaje iz Beča upotpunio je i posjet i razgledavanje zgrade Veleposlanstva, a na pitanje što im se u Beču najviše svidjelo gotovo su svi jednoglasno odgovorili „sve“.