Beč, 13. veljače 2018.

U Beču predstavljena djela mladih hrvatskih skladatelja

U bečkom prostoru Alte Schmiede održan je 13.2.2018. koncert s djelima mladih hrvatskih skladatelja koji su djelomično ili u potpunosti svoj skladateljski nauk izučili na austrijskim glazbenim ustanovama. Na programu su bila djela Margarete Ferek-Petrić, Mirele Ivičević, Lane Janjanin, Marka Markuša i Davora Branimira Vinczea. Koncert su inicirali sami glazbenici predvođeni skladateljem Markom Markušem, uz organizacijsku potporu Veleposlanstva RH u Beču. Koncert je bio odlično posjećen, uz prisutnost hrvatskih novinara u Beču ali i predstavnika Hrvatske radiotelevizije. Djela mladih hrvatskih skladatelja izveli su Iva Kovač (flauta), Victoria Trusewicz (violina), Ana Topalović (violoncello), Frederik Neyrinck (klavir) i Timotej Kosovinc (gitara).

Margareta Ferek-Petrić je osnovno i srednje glazbeno školovanje završila u Zagrebu, a kompoziciju je studirala na bečkom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost. Za svoj skladateljski rad nagrađena je nizom priznanja, od kojih posebno mjesto zauzimanju stipendija Grada Beča u 2017. i državna stipendija za skladatelje Ureda saveznog kancelara u 2016. godini. Na koncertu je predstavljena skladbom „Searching for Spaces“  za bas-flautu i klavir.

Skladateljica Mirela Ivičević je nakon studija kompozicije u klasi prof. Željka Brkanovića na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavila usavršavanje na poslijediplomskom studiju medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Istaknula se na polju elektronske glazbe, ali je skladala i za solo instrumente, komorne sastave, jazz ansamble te simfonijski i big band orkestar. Bečka publika imala je priliku poslušati njezinu skladbu „FEAR.LESS.SONGS“ za klavirski trio.

Pijanistica, pjevačica i aranžerka Lana Janjanin je studij klasične i medijske kompozicije završila na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Do sada je surađivala s nekoliko renomiranih orkestara kao što su Jazz orkestar HRT-a i ORF Radio-Symphonieorchester Wien, a u nizu zapaženih nastupa posebno mjesto zauzimaju oni u bečkom Konzerthausu, jazz klubu Porgy & Bess i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na koncertu održanom 13.2. izvedeno je njezino djelo „Nobody's folklore: Folk song n.2“ za flautu, violinu i gitaru.

Bečka publika imala je priliku čuti i dvije skladbe Marka Markuša: „Opus Taiviennese“ za flautu, gitaru, violinu i čelo te skladbu „Rera“ za violinu i čelo. Markuš je rođen u Karlovcu, gdje je završio srednje opće i glazbeno obrazovanje, nakon čega seli u Beč na studij klasične kompozicije na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost. Nakon studija klasične kompozicije posvetio se medijskoj kompoziciji i primijenjenoj glazbi, što je diplomirao 2015. i 2016. godine. Uz skladateljsku aktivnost bavi se i pedagoškim radom.

Davor Branimir Vincze je studirao kompoziciju u Grazu, Stuttgartu i Parizu, a trenutno pohađa doktorski studij iz kompozicije na sveučilištu Stanford u Kaliforniji. Jedan je od pokretača festivala „Novalis Music+Art Festival“ u Novalji na otoku Pagu. Na koncertu mladih skladatelja izveden je treći stavak  njegove skladbe „Finnish Pleasantry“ za klavirski trio.