Beč, 02. listopada 2018.

U Beču održan skup povodom obilježavanja pet godina Hrvatske u Europskoj uniji

U Europskoj kući u Beču 2. listopada 2018. godine održan je skup povodom obilježavanja pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, na kojem je bivši ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a sada saborski zastupnik i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora dr. sc. Miro Kovač, održao inspirativno izlaganje. Nakon uvodnog izlaganja slijedila je stručna i konstruktivna panel diskusija uz sudjelovanje dr. Mire Kovača, bivšeg ministra znanosti prof. dr. sc. Pave Barišića, zamjenice voditelja i savjetnice za gospodarstvo pri Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu Manice Hauptman Msc., predsjednika Uprave Erste Bank Croatia u Zagrebu dr. Christopha Schöfböcka te višeg ekonomista bečkog instituta WIIW Hermine Vidovic. Panel diskusiju je moderirala dopisnica Standarda Adelheid Wölfl.

Konstruktivna rasprava vodila se oko aktualnih tema poput arbitraže sa Slovenijom, iseljavanja, Agrokora, gospodarskog rasta, povlačenja sredstava iz fondova Europske unije te su se sudionici osvrnuli na napredak koji je Hrvatska ostvarila od trenutka pristupanja Europskoj uniji, kao i na napore koji se ulažu u gospodarski oporavak zemlje, uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.  

Skup su organizirali Institut für den Donauraum und Mitteleuropa (IDM) i Austrijsko-hrvatsko društvo, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Austriji, Uredom Europskog parlamenta u Austriji i Erste Group Bank AG, a u ime institucija goste su pozdravili šef austrijskog predstavništva EK-a dr. Jörg Wojahn, direktor Diplomatske akademije u Beču i član Uprave IDM-a veleposlanik dr. Emil Brix, glavni tajnik IDM-a mag. Georg Krauchenberg i član Uprave Austrijsko-hrvatskog društva dr. Werner Varga.

Skup je privukao velik broj predstavnika austrijske političke, gospodarske i društvene scene, kao i mnogobrojne predstavnike hrvatske zajednice u Beču.