Beč, 20. svibnja 2019.

U Beču održan koncert „Hrvatska mandolina“

Orkestar mandolinista i gitarista Hrvatskog grafičkog glazbenog društva „Sloga“ održao je 20.5. u Beču koncert pod nazivom „Hrvatska mandolina“ – „Die kroatische Mandoline“. Na programu su bila djela hrvatskih skladatelja koja su ili izvorno pisana za trzalački sastav, ili su obrađena za jedini orkestar mandolina koji djeluje u Zagrebu. Koncert je održan u sklopu programa „Wiener Festwochen“ u svečanoj dvorani Vijećnice trećeg bečkog kotara, a u publici se okupio veliki broj Hrvata i Austrijanaca, posebno stanovnika trećeg bečkog kotara. Organizator koncerta bilo je Veleposlanstvo RH u Beču.   

Hrvatsko grafičko glazbeno društvo „Sloga“ spada među najstarija hrvatska glazbena društva. „Sloga“ je osnovana 1866. godine, a prvo ime društva je glasilo „Hrvatsko typografsko pjevačko družtvo Sloga“. Već od samih početaka društvo je steklo veliki ugled među Zagrepčanima kao važno kulturno i prosvjetiteljsko središte, posebno jer je prva sekcija društva bio pjevački zbor, koji je od svog osnutka 1890. stalno djelovao na daskama Hrvatskog narodnog kazališta kao zbor opere, što je rezultiralo i opernom jednočinkom koju je Ivan pl. Zajc skladao ciljano za pjevače „Sloge“. Danas društvo ima dva sastava – Orkestar mandolinista i gitarista i Orkestar harmonikaša. Obe sekcije postojale su još prije Prvog svjetskog rata, koji je društvu nanio velike štete u ljudstvu i instrumentima, koji su u pravilu prodani uslijed neimaštine i krize. Ponovno okupljanje orkestra mandolina i gitara uslijedilo je 1929. godine, tako da orkestar ove godine slavi 90 godina. Orkestar harmonikaša ponovno je utemeljen nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine. Dvije sekcije i danas djeluju, a u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa ostvarili su projekt podučavanja sviranja instrumenata, kako bi se pomladio izvođački sastav. „Sloga“ je do sada snimila nekoliko nosača zvuka. Orkestar mandolina je nastupao diljem svijeta, a u Beču 1969. godine, točno pred 50 godina.

Članovi Orkestra mandolinista i gitarista Hrvatskog grafičkog glazbenog društva „Sloga“ su sutradan, 21.5. posjetili prostorije Veleposlanstva, gdje su se upoznali s radom Veleposlanstva na području kulturne diplomacije. Koncert „Hrvatska mandolina“ na najbolji je način predstavio amatersko glazbeno djelovanje u Zagrebu, koje također može poslužiti u oblikovanju javne diplomacije RH.