Celindof (Zillingtal), 24. lipnja 2018.

Svečanost u povodu 400-gođišnjice rođenja gradišćanskog Hrvata, prvoga rektora Zagrebačkog sveučilišta, isusovca Filipa Kaušića S.J. (1618-1673.)

U gradiću Celindofu (Zillingtal) austrijske pokrajine Gradišće (Burgenland) rodnom gradu Filipa Kaušića S. J. održana je 24. lipnja njemu u čast svečanost povodom 400-godišnjice rođenja. Filip Kaušić se kao rektor Zagrebačkog kolegija obratio rimskom caru i ugarsko-hrvatskom kralju Leopoldu I s molbom da se Zagrebačkim studijima  dodijele uobičajena prava i povlastice. Time se on na osnovu tih zasluga smatra prvim rektorom Zagrebačkog sveučilišta.

Na svečanosti su prisustvovali dr. Herbert Gassner, bivši Zemaljski sudac i ugledni gradišćanski Hrvat, predstavnik Zemaljske vlade Gradišća Hans Peter Doskozil zadužen za kulturu, infrastrukturu i financije i uskoro Zemaljski poglavar Burgenlanda, gradonačelnik Celindofa Johann Fellinger, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Ivana Ćurković-Bagić, dekan izv. prof. dr. sc. Ivan Šestak i prodekan  prof. dr. sc. Anto Mišić te brojni drugi profesori Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, generalna tajnica Fakulteta Dubravka Bobinac, akademska slikarica Dijana Iva Sesartić,  prof. dr. Mislav Ježić, predstavnici gradišćanskih Hrvata iz Mađarske i Slovačke, predstavnici hrvatskih udruga iz Beča, te delegacija VRH Beč na čelu s veleposlanicom dr.sc. Vesnom Cvjetković.  

U omanjem Celindofu, djeluje i  Znanstveni Institut Filipa Kaušića i biblioteka od 2013. godine zahvaljujući jednom od osnivača dr. Herbertu Gassneru.

Svečanost je započela misnim slavljem koju su održali zajedno svećenici iz Gradišća i RH, nakon kojeg su se ispred Instituta Filipa Kaušića prisutnima obratili dr. Gassner i gradonačelnik grada s pozdravnim riječima, a potom svojim govorima, prorektorica dr. sc. Čurković-Bagić i predstavnik Zemaljske vlade g. Doskozil. Uslijedilo je otkrivanje biste Filipa Kaušića koju je izradila hrvatska akademska  kiparica Dijana Iva Sesartić, a koju je dao izraditi Rektorat Sveučilišta u Zagrebu, otvaranje izložbe te prezentacija knjige dr. Herberta Gasnnera o životu i djelu prvog rektora Sveučilišta u Zagrebu.