Raasdorf, 06. svibnja 2018.

Svečano otvorenje hrvatske knjižnice u Raasdorfu

U nedjelju, 6. svibnja 2018. godine, u Raasdorfu je u sklopu Knjižnice za mlade i djecu svečano otvorena hrvatska knjižnica. Knjižni fundus knjižnice čini 70 slikovnica i knjiga za djecu i mlade koje je uz posredovanje Veleposlanstva doniralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a cilj je bio u knjižnicu privući što veći broj mladih čitatelja koji govore i hrvatski, potvrdila je voditeljica knjižnice Beate Rauchberger.

Među mnogobrojnim hrvatskim i austrijskim gostima, otvorenju su nazočili ugledni predstavnici političkog, kulturnog i crkvenog života Grada Raasdorfa na čelu s gradonačelnikom Walterom Krutisom, predstavnikom pokrajinske vlade Donje Austrije Reneom Lobnerom, đakonom i voditeljem Crkvenog knjižničarskog saveza Bečke nadbiskupije Gerhardom Sarmanon, predstavnikom CKS-a Ivom Baotićem, mjesnim župnikom Arkadiusom Borowskim te voditeljicom Knjižnice Beate Rauchberger. Veleposlanstvo Republike Hrvatske predstavljala je druga tajnica Andrea Šelendić.

Otvorenju je prethodilo misno slavlje pod vodstvom hrvatskog dušobrižnika fra Željka Bakovića, nakon čega se gostima obratila ravnateljica knjižnice Beate Rauchberger, koja je naglasila važnost projekta za njegovanje materinskog jezika, kulture i zajedništva. Predstavnica Veleposlanstva Andrea Šelendić zahvalila se domaćinima na velikom trudu i entuzijazmu oko osnivanja hrvatske knjižnice istaknuvši kako je vođenje knjižnice, pogotovo u vremenima digitalizacije, velik izazov i iziskuje velik osobni angažman i ljubav prema poslu. Gradonačelnik Krutis je u svom obraćanju istaknuo doprinos Hrvata zajednici i životu Raasdorfa pohvalivši njihov odnos prema očuvanju hrvatske kulture.

Svečano otvorenje je uslijedilo simboličnim otkrivanjem hrvatske zastave s regala knjiga u Knjižnici za mlade i djecu Raasdorf.