Beč, 06. lipnja 2018.

Suradnja VRH Beč i poslovne platforme „Frau in der Wirtschaft“

U okviru aktivnosti „Ženske poslovne mreže“ koju je VRH Beč pokrenuo u travnju 2016. godine, u prostorima Veleposlanstva održan je 06. lipnja 2018. susret i networking s predsjednicom i članicama ugledne austrijske ženske poslovne mreže „Frau in der Wirtschaft“ („Žena u gospodarstvu“).

Skup u Veleposlanstvu započeo je zanimljivim razgovorom koji je predsjednica „Frau in der Wirtschaft“, Wien, Martina Denich-Kobula vodila s veleposlanicom RH u Austriji, dr.sc. Vesnom Cvjetković, a kroz koji su sudionice mogle dobiti uvid u osnovne značajke veleposlaničkog posla, kao i niz informacija o Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu.

Platforma „Frau in der Wirtschaft“ (FiW) je interesno udruženje koje povezuje austrijske poduzetnice, od vlasnica mikro tvrtki do top managerica, koje su ujedno i članice Austrijske gospodarske komore, a djeluje  na saveznoj i pokrajinskim razinama. Pružanjem široke palete inovativnih usluga svojim članicama FiW ih podupire u ostvarenju profesionalnih i osobnih ciljeva, te uspješno promiče žensko poduzetništvo u društvu, gospodarstvu, politici i medijima.

 

O uspjehu njihovog djelovanja zorno govori podatak da su u Austriji u protekloj godini čak 45 posto novih poduzeća osnovale upravo žene, najviše ikad do sada. 120.000 poduzetnica važna su sastavnica  austrijskog gospodarstva, aktivno pridonose otvaranju novih radnih mjesta i porastu blagostanja u zemlji. O uspješnosti ženskog upravljanja tvrtkom govore i podaci da poduzeća u ženskom vlasništvu u Austriji imaju prosječno veći broj zaposlenih, te da im je prihod također 13 posto viši od prosjeka. Glavni izazovi s kojim se susreću u poslovanju su uspješno povezivanje poslovnog i privatnog-obiteljskog života, kao i uvriježene uloge u društvu o muško-ženskim poslovima.

„Ženska poslovna mreža“ koju su zajedno pokrenuli VRH Beč i Hrvatska gospodarska agencija iz Gradišća od svog osnutka vrlo uspješno surađuje s FiW. Kroz povezivanje poslovnih žena i stručnjakinja  hrvatskog podrijetla koje žive i rade u  Austriji, te uspostavu kontakata i networking  s drugim poslovnim mrežama i institucijama, promiče se žensko poduzetništvo i otvaraju nove prilike za osnaživanje gospodarske suradnje između dvije zemlje.