Beč, 07. svibnja 2020.

"SADA HRABRO ZA VIŠE EUROPE"

Veleposlanik Daniel Glunčić sudjelovao u Beču na svečanom obilježavanju Dana Europe u Europskom domu.

Pod geslom „Sada hrabro za više Europe“ Predstavništvo Europske Komisije u Beču obilježilo je 7. svibnja 2020. video-svečanošću Dan Europe, 70. godina Schumanove deklaracije, te 25 godina članstva Austrije, Švedske i Finske u EU.  Veleposlanik Daniel Glunčić bio je među veleposlanicima koji su se odazvali pozivu voditelja Predstavništva EK  Martina Selmayra da uz pridržavanje strogih mjera zaštite protiv COVIDA-19 zajedno prate svačni akt iz bečkog Europskog doma.

Poruka koju su u svjetlu krize izazvane pandemijom koronavirusa gledateljima uputili predsjednik Alexander Van der Bellen, voditelj Predstavništva EK u Beču Martin Selmayr i potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas bila je jednoglasna: Više zajedništva i jedinstva jer smo samo tako jaki, manje konkurencije i egoizma, više međusobnog uvažavanja i solidarnosti na svim poljima,  više Europe u glavama i srcima i više europskog načina razmišljanja koji uključuje i povezuje, a ne isključuje i razdvaja:  jer „Europa je najbolja ideja koju smo ikad imali“  istaknuo je austrijski predsjednik Van der Bellen.

U duhu gesla „Više Europe“ zaključio se i  Zagrebački samit u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, a koji je jasno podržao perspektivu uključivanja zemalja Zapadnog balkana u europske integracije, istaknuo je veleposlanik Glunčić u razgovoru sa sudionicima nakon današnje proslave.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja, na dan kad je 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio tzv. Schumanovu deklaraciju, a koja je bila temeljni dokument u stvaranjuEuropske zajednice za ugljen i čelik. Ovo udruživanje gospodarskih interesa smatra se prvim korakom prema ujedinjenoj Europi.