Innsbruck, 01. prosinca 2017.

Razgovori o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Tirola

Gospodarska savjetnica u Veleposlanstvu RH u Beču, Tatjana Mrvoš sastala se u četvrtak, 30. 11. 2017. godine u sjedištu pokrajinske vlade u Innsbrucku sa zamjenikom zemaljskog poglavara savezne pokrajine Tirol, Josefom Geislerom. Sastanku je prisustvovao  i zastupnik  pokrajine Tirol u saveznom parlamentu Republike Austrije Gerald Hauser. Glavna tema razgovora bila je mogućnost unaprjeđenja gospodarske suradnje između Republike Hrvatske, odnosno hrvatskih  županija s pokrajinom Tirol. Zamjenik zemaljskog poglavara Geisler  je kao glavna područja  interesa tirolskog gospodarstva u kontekstu potencijalne suradnje sa hrvatskim poduzećima istaknuo metalo-preradu, prehrambenu industriju, poljoprivredu i turizam.
Sjajni gospodarski rezultati i  konkurentnosti Tirola na međunarodnom tržištu  mogući su zahvaljujući povezanosti industrije i znanosti, tj. visokoj stopi izdvajanja za istraživanje i razvoj koja u Tirolu iznosi 3,14 posto, jedna je od najviših u Austriji, te daleko iznad EU prosjeka od oko 2 posto, kazao je Geisler. U posljednjih 15 godina izdaci za istraživanje i razvoj povećani su za čak 115 posto, pri čemu je težište  stavljeno na tzv. primijenjenu znanost kroz snažno povezivanje istraživačkih i znanstvenih institucija sa poduzećima. Suradnja tvrtki i istraživačke zajednice u praksi se odvija kroz brojne klastere u području obnovljivih izvora energije, IT-a, drvne industrije, bio tehnologije, farmaceutike i mehatronike.

Gospodarska savjetnica Mrvoš posjetila je i ADSI – Austrian Drug Screening Institute koji djeluje u okviru Sveučilišta Innsbruck, tj. njegovog Instituta za analitičku i radiološku kemiju, gdje se sastala s njenim voditeljem, dr. Güntherom Bonnom. Prof. Bonn zainteresiran je za suradnju s hrvatskom znanstvenom zajednicom, prije svega na projektima financiranim EU sredstvima, kao i za suradnju s tvrtkama koje se bave proizvodnjom lijekova i kozmetike na biljnoj bazi.