Beč, 22. svibnja 2018.

Radni posjet vlp Vesne Cvjetković saveznoj pokrajini Tirol

Veleposlanica RH u Austriji ,dr. sc. Vesna Cvjetković boravila je 21. i 22. svibnja 2018. godine u radnom posjetu austrijskoj saveznoj pokrajini Tirol. Tijekom svog boravka u Tirolu održala je niz sastanaka s predstavnicima Pokrajinske  vlade, Sveučilišta, Hrvatske katoličke misije Innsbruck i uglednim članovima hrvatske poslovne i društvene  zajednice. Na sastancima je uz  vlp Cvjetković sudjelovala i gospodarska savjetnica u VRH Beč, Tatjana Mrvoš.

Tirol spada u red najrazvijenijih austrijskih pokrajina i europskih regija, a glavne su gospodarske grane   proizvodnja  specijaliziranih industrijskih proizvoda visokog stupnja dodane vrijednosti i turizam. Zamjenik pokrajinskog poglavara Josef Geisler istaknuo je tijekom susreta poljoprivredu, turizam, metalo-prerađivačku i prehrambenu industriju, kao glavna područja od interesa za suradnju s hrvatskim poduzećima. Pokrajina Tirol već niz godina na regionalnoj razini  uspješno surađuje sa Vukovarsko-srijemskom županijom u području vatrogastva. Do sada su ovoj hrvatskoj županiji donirali  više od 50 rabljenih vatrogasnih vozila, a također sudjeluju i u obuci lokalnih vatrogasnih postrojbi.

U Tirolu danas živi oko 13.000 – 15.000 Hrvata, mahom iz Bosanske Posavine. Dobro su integrirani u austrijsko društvo, na cijeni kao vrijedni i stručni radnici, a znatan broj njih ima vlastite male obrte i tvrtke. HKM Innsbruck i njen voditelj vlč. Mario Oršolić, pored pastoralne službe uspješno koordiniraju brojne kulturne i sportske aktivnosti hrvatskih udruga koje djeluju na području pokrajine Tirol , a to su : HKSD Posavina, HKSZ Hajduk, KUD Croatia, HKUD Kufstein, Napredak Tirol i CRO Zillertal.