Beč, 04. srpnja 2017.

Proslava Dana državnosti u Beču

Povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH, Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH, u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču organiziran je u utorak, 4. srpnja 2017. svečani prijem kojem su domaćini bili Veleposlanstvo RH u Beču na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković, stalnom predstavnicom RH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS),  UN-u i drugim organizacijama u Beču, veleposlanicom dr. Dubravkom Plejić Marković i vojnim izaslanikom RH u Austriji, brigadirom Davorom Kopanjijem.

Svečanost je organizirana u nazočnosti oko 200 visokih uzvanika iz austrijskog i hrvatskog političkog, diplomatskog, vjerskog i društvenog života i predstavnika austrijskih ministarstava i drugih državnih institucija i ustanova, te brojnih međunarodnih organizacija sa sjedištem u Beču. Svečanosti je također nazočio i msgr. dr. Peter Zurbriggen, apostolski nuncij u Austriji.

U svom obraćanju uzvanicima, veleposlanica Cvjetković je u ime triju domaćina istaknula kako je Austrija imala ključnu ulogu kao zagovornica samostalnosti i neovisnosti Hrvatske i njenog međunarodnog  priznanja. Prije svega, naglasila je ulogu bivšeg, nedavno preminulog austrijskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova dr. Aloisa Mocka.  Napomenula je kako 25-godišnjica međunarodnog  priznanja za Hrvatsku ima posebno značenje, te da  zalaganje Aloisa Mocka i Helmuta Kohla obvezuje hrvatski narod na veliku zahvalnost.

U govoru je istaknuto i kako je Hrvatska od tada do danas , unatoč mnogim izazovima, mnogo toga postigla. Osigurala si je mjesto na političkoj karti Europe i vratila se u nju prije četiri godine, kao punopravna članica Europske unije i euroatlantskih integracija te je time ostvarila svoje ciljeve, zacrtane 90-tih godina.

Glazbeni okvir svečanosti  dala je mlada hrvatska sopranistica na studiju u Beču, Josipa Bainac, uz pratnju pijanista Davida Hausknechta.  Uz austrijsku i hrvatsku himnu otpjevala je i dvije pjesme hrvatskih skladatelja, Ivana pl. Zajca i Dore Pejačević.

U hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, za Dan državnosti te 25. obljetnicu međunarodnog priznanja RH bio je u nedjelju, 25. lipnja 2017., također upriličen prijem i to za predstavnike hrvatskih Udruga, hrvatskih katoličkih misija i hrvatskih župnih zajednica u Austriji, te austrijske i gradišćanske Hrvate. Vlp Cvjetković zahvalila je tom prigodom svim hrvatskim i gradišćanskohrvatskim udrugama na uspješnoj suradnji s Veleposlanstvom RH u Austriji, kao i svim župnim zajednicama i hrvatskim katoličkim misijama u Austriji, na predanom radu i požrtvovnoj brizi za duhovne i pastoralne potrebe Hrvata, te očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta, čestitajući svima i 50. godišnjicu ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.