Beč, 28. veljače 2019.

Promotivna glazbeno-turistička večer „Razglednica iz Istre“

U prostorijama Veleposlanstva RH u Beču je u četvrtak, 28.2. održana promotivna glazbeno-turistička večer pod nazivom „Razglednica iz Istre“. U središtu cjelovečernjeg programa našli su se prezentacija Nacionalnog parka Brijuni, za koju je bio zadužen ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Marno Milotić, i predstavljanje Festivala „Podium Brijuni/Fažana“ od strane umjetničke direktorice festivala Petre Horvat. Večer je upotpunio bogat glazbeni program u izvedbi sastava „Podium Ensemble“, koji sačinjavaju najrenomiraniji hrvatski i strani glazbenici, a koji su izveli djela Vivaldija, Tartinija, Mahlera, Schumanna te hrvatskih skladatelja Ivana Josipa Skendera i Laure Mjeda Čuperjani. Nakon uvodnih riječi Domagoja Marića iz Veleposlanstva RH u Beču brojnoj publici se obratio direktor bečke podružnice Hrvatske turističke zajednice Branimir Tončinić, koji je istaknuo kako veliki broj austrijskih gostiju svake godine posjećuje Istru – gotovo svaki drugi Austrijanac koji dolazi u Hrvatsku ide upravo u Istru.    
Ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić predstavio je jednu od najposjećenijih istarskih destinacija i ujedno jedan od tri nacionalna parka smještena na hrvatskim otocima. Brijuni su tek malo više od jednog kilometra udaljeni od zapadne istarske obale, a nalaze se u neposrednoj blizini Fažane, u kojoj se nalazi i ured Nacionalnog parka. Park čini ukupno 14 otoka, od koji su najveći Veliki i Mali Brijun, dok se u sklopu nacionalnog parka nalazi i velik do brijunskog akvatorija. Otoci ukupno zauzimaju površinu od 736 hektara, a karakterizira ih blaga klima s čak 2.387 sunčanih sati u prosjeku godišnje. Prosječna temperatura zraka ljeti iznosi 25 stupnjeva, dok se prosječna temperatura mora kreće u rasponu od 22 do 25 stupnjeva. Upravo takvi vremenski i klimatski uvjeti predstavljaju sjajnu bazu za razvoj biljnog i životinjskog svijeta, što je jedan od glavnih razloga da brojni turisti tijekom cijele godine posjećuju Brijune, naglasio je ravnatelj Milotić. Brijuni privlače brojne goste ne samo zbog prirodne ljepote nego i bogate povijesti: na otočju je živjelo pleme Histri po kojem je Istra dobila ime, a na Brijunima su i danas vidljivi bogati rimski tragovi. Ipak, ključan korak za razvoj i valorizaciju Brijuna je učinio jedan Bečanin – austrijski industrijalac Paul Kupelwieser je krajem 19. stoljeća otkupio otočje, imajući u vidu njihov veliki potencijal. Kako bi na brijunskom otočju sagradio ekskluzivnu turističku destinaciju, Kupelwieser se morao riješiti komaraca koji su bili glavni uzročnici malarije, za što je angažirao čuvenog bakteriologa Roberta Kocha. Nakon sanacije otočja i uređenja prvih turističkih lokaliteta na Brijunima je 1912. otvoren zoološki vrt, koji je i danas zaštitni znak Nacionalnog parka, naglasio je ravnatelj Milotić, pozvavši brojnu publiku promotivne glazbeno-turističke večeri da sljedeće godine posjeti Brijune.  
Tema drugog predstavljanja bio je Festival „Podium Brijuni/Fažana“, čija je umjetnička direktorica Petra Horvat. Kako je naglasila Horvat, koja je festival i utemeljila, cilj festivala je izgradnja mostova ne samo između Hrvatske i ostatka srednje Europe, u prvom redu Austrije, nego i tradicije i inovacije. Slični „Podium“ festivali postoje diljem Europe, pa i u Mödlingu u Donjoj Austriji. Na Festivalu redovito gostuje i jedan rezidencijalni skladatelj, koji za svog boravka u Fažani i na Brijunima stvara jedno glazbeno djelo koje na koncu bude izvedeno. Na promotivnoj večeri sudjelovalo je dvoje rezidencijalnih skladatelja: ovogodišnja gošća festivala Laura Mjeda Čuperjani, čija je skladba „Pričaj mi“ za glas, klarinet i saksofon izvedena u glazbenom dijelu večeri, i austrijski skladatelj i profesor glazbene teorije u Beču Johannes Kretz, koji je u nekoliko rečenica iznio svoja pozitivna iskustva od prije nekoliko godina.
Kako se radi o festivalu komorne glazbe, večer je zaključena djelima Mahlera i Schumanna u izvedbi sjajnog festivalskog sastava, čiji su članovi Sofija Cingula (mezzosopran), Ana Horvat (klarinet), Petra Horvat (saksofon), Žiga Faganel (violina), Matjaž Porovne (violina), Nora Schwarzberg Romanoff (viola), Alja Mandić (violončelo) i Mia Elezović (glasovir). Glazbeno-turistička promotivna večer završena je prigodnim domjenkom s istarskim delicijama uz zvukove odličnog jazz-kvinteta „Buzzers“.