Beč, 05. rujna 2017.

Predstavljanje 47. Varaždinskih baroknih u Veleposlanstva Mađarske

U suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču i Veleposlanstva Republike Mađarske 4. rujna 2017. g. u prostorijama mađarskog veleposlanstva održano je predstavljanje 47. Varaždinskih baroknih večeri uz  komorni koncert mađarske čembalistice i sopranistice Judit Andrejszki i gambista Szolta Szabóa.

Uz domaćine večeri, veleposlanika Mađarske dr. sc. Jánosa Perényia i veleposlanice dr. sc. Vesne Cvjetković, prezentaciji i koncertu nazočilo je više od 200 gostiju, među kojima su bili brojni veleposlanici, predstavnici diplomatskog, kulturnog, gospodarskog,  javnog života, medija i hrvatsko-mađarske zajednice kao i predstavnici Grada Varaždina, Varaždinskih baroknih večeri i ostalih institucija, među ostalim  dogradonačelnici Zlatan Avar i Sandra Malenica, direktor Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber i direktor Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Uzvanicima se uvodno obratio mađarski veleposlanik koji je pohvalivši inicijativu predstavljanja Varaždinskih baroknih večeri i dobru suradnju s hrvatskim Veleposlanstvom,   upoznavši publiku s  nekim povijesnim poveznicama između Varaždina i Beča u prvom redu preko obitelji Erdődyi.

Veleposlanica Cvjetković tematski se nadovezala na izlaganje mađarskog veleposlanika istaknuvši niz zanimljivih povijesnih poveznica,  među ostalim, i  značenje prostorija današnjeg mađarskog Veleposlanstva u kojima je nekad bila smještena Ugarska dvorska kancelarija, a iz kojih se zalaganjem dvorskog savjetnika  Franje Bedekovića Komorskog  vodila i borba za priznanje hrvatskog  jezika kao službenog u Hrvatsko-ugarskom Saboru. Veleposlanica Cvjetković je iskoristila priliku da naglasi važnost ovakvih kulturnih suradnji u zemlji primateljici koje doprinose boljem umrežavanju i međusobnom prihvaćanju, u kontekstu čega je ukratko predstavila i program Godine kulture Austrija Hrvatska 2017.,  te pozvala sve nazočne da posjete mnogobrojne manifestacije u organizaciji Veleposlanstva RH u Beču. 

Zaključno je nastupila muzikologinja i bivša savjetnica za kulturu pri Veleposlanstvu RH u Beču, dr. sc. Zdenka Weber koja je predstavila program festivala kojemu je ovogodišnja zemlja partner Mađarska, u okviru čega je dala kratki muzikološki osvrt na razdoblje baroka i njegove glazbe.

U nastavku je uslijedio koncert na kojemu su dvojica prominentnih mađarskih glazbenika na području barokne glazbe izveli djela H. Purcella, M. Bousseta, S. Landia kao i djela mađarskog baroka iz dviju pjesmarica Codex Vietoris i Codex Caioni.