Beč, 08. srpnja 2020.

Predsjednik Milanović na trilateralnom sastanku u Beču

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je 8. srpnja 2020, zajedno sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom, na tradicionalnom sastanku predsjednika triju zemalja Austrije, Slovenije i Hrvatske čiji je domaćin ovoga puta bio predsjednik Alexander Van der Bellen. Dva velika tematska težišta ovogodišnjeg trilateralnog sastanka bila su koronavirus i klima. Posebno se osvrnulo na posljedice epidemiološke krize za Europu, trenutne epidemiološke mjere, slobodu putovanja i turizam.

Predsjednik Milanović ukazao je na pozitivnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj koja sigurna zemlja, te pozvao Austrijance da posjete Hrvatsku. Austrijski predsjednik pokazao je razumijevanje za ljetovanje Austrijanca izvan Austrije, pa tako i u Hrvatskoj, naravno uz brzo djelovanje u slučaju novoga žarišta.

Veliki dio prostora posvetio se inicijativama u borbi protiv klimatskih promjena. Predsjednik Milanović je  potvrdio kako će podržati prošle godine pokrenutu inicijativu austrijskog predsjednika  “Initiative for More Climate Abition”, a sva tri predsjednika složila su se oko važnosti financijske potpore Green Dealu koji bi u „višegodišnjem financijskom okviru trebao zauzeti značajno mjesto“, naveo je u poruci na Twitteru austrijski predsjednik.