Beč, 05. lipnja 2018.

Predavanje o Oscaru Nemonu – Kiparu Freuda

Veleposlanstvo Republike Hrvatske organiziralo je 5. lipnja 2018. predavanje pod naslovom „Oscar Nemon - Kipar Freuda“ na kojem je Aurelia Young predstavila lik i djelo svojeg oca Oscara Nemona (1906-1985), velikog hrvatskog kipara židovskih korijena, rođenog u Osijeku a preminulog u Oxfordu.  Predavanje je održano povodom otkrivanja Nemonove skulpture Sigmunda Freuda u campusu bečkog Medicinskog sveučilišta, kojom se Sigmund Freud 4.6.2018, točno na dan svog odlaska iz Beča pred 80 godina, simbolično ponovno vratio u Beč.

Nakon uvodne riječi veleposlanice RH Vesne Cvjetković u kojoj je istaknula kulturno i društveno značenje osječke sredine u Nemonovo vrijeme, koja je pogodovala razvoju umjetničkih talenata, Aurelia Young je predstavila Nemonov bogat životni put. Izlaganje koje je bilo popraćeno prezentacijom s mnoštvom slika, filmskim i zvučnim materijalom i anegdotama iz Nemonovog života, oduševilo je probranu međunarodnu publiku iz područja medicine, kulture i politike, među kojima su se našli i ostali članovi obitelji Nemon.

Oscar Nemon je umjetnik koji je usprkos velikom broju izuzetnih kiparskih postignuća širokoj javnosti ostao nepoznat. Proslavio se svojim portretima velikih i prominentnih ličnosti iz svih domena društvenog života. Nakon završene gimnazije u Osijeku dolazi u Beč gdje upoznaje Sigmunda Freuda, koji je jedino Nemonu dopustio da ga portretira. Nakon Beča odlazi u Bruxelles gdje studira na Académie royale der Beaux-Arts, od koje prima i zlatnu medalju za svoju skulpturu. U Belgiji nastavlja s portretiranjem poznatih ličnosti među kojima se ističu skulpture kraljevske obitelji. Nakon Belgije emigrira u Englesku gdje usprkos otporu njezine obitelji sklapa brak s Patriciom Villers-Stuart, s kojom je dobio troje djece: sina Falcona i dvije kćeri Aureliu i Electru. U poslijeratnoj Engleskoj afirmirao se statuama i bistama članova kraljevske obitelji te poznatijih engleskih i svjetskih državnika kao što su Winston Churchill, Margaret Thatcher, Harold Macmillan, Bernard Low Montgomery, Harry S. Truman,  Paul Henri Spaak i dr. Njegova djela se  nalaze u istaknutim institucijama i u javnim prostorima širom svijeta: u Bruxellesu, Kopenhagenu, Parizu, Izraelu, Torontu, Kansas Cityu, New Yorku, Mexico Cityu, Canberri, Zagrebu i drugdje. U znak priznanja svom omiljenom portretistu, Winston Churchill, koji se i sam bavio slikarstvom, nastojeći se okušati i u kiparstvu, napravio je portret Oscara Nemona.

Uz hrvatsku tematiku vezana je Nemonova skulptura „Lipanjske žrtve“ (1929.) posvećena  žrtvama atentata u beogradskoj skupštini Stjepanu Radiću, Pavlu Radića i Đuri Basaričeku,  a izradio je i osječki spomenik Židovima stradalima u drugom svjetskom ratu. Oscaru  Nemonu Osijek je posvetio park u kojem je Nemon proveo dio svog djetinjstva.  

Aurelia Young posvetila se nakon smrti svoga oca istraživanju njegovog života i djela kao i potrazi za izgubljenim djelima. Zajedno s novinarom Julien Hale autorica je  prve opsežnije biografije Oscara Nemona  „Finding Nemon: The Extraordinary Story of the Outsider Who Sculpted the Famous“ koja izlazi u rujnu ove godine.