Zagreb, 05. travnja 2020.

Povratak 111 hrvatskih državljana iz Tirola u Hrvatsku u organizaciji MVEP-a

Izvor: HINA/ Damir SENČAR


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske nastavlja s repatrijacijom, odnosno povratkom hrvatskih državljana u Hrvatsku.

Veleposlanstvo RH u Beču u suradnji s nadležnim austrijskim tijelima dogovorilo je repatrijaciju hrvatskih državljana koji se privremeno nalaze u saveznoj zemlji Tirol, od kojih je većina boravila u mjestima pod striktnom karantenom. Za kretanja i napuštanje mjesta boravka bilo je nužno ishoditi višestruka odobrenja odnosno dozvole od nadležnih austrijskih tijela. U Hrvatsku je u večernjim satima stigao konvoj od 6 autobusa i 4 osobna automobila s ukupno 111 hrvatskih državljana te dva državljanina Republike Slovenije koji su prevezeni do Slovenije.

S obzirom na mjere Vlade Republike Austrije u borbi protiv širenja COVID-19 virusa savezna zemlja Tirol nalazi se pod karantenom, a za neka mjesta postoji i dodatni postroženi režim potpune izolacije (uključujući i mjesta u Pauznaunkoj dolini Ischgl, Galtür te St. Anton itd.). Podsjetimo, u petak je Veleposlanstvo RH u Beču organiziralo konvoj 6 osobnih automobila s 13 hrvatskih državljana, dok je u zajedničkoj koordinaciji sa Slovenijom prošli mjesec, također, 13 hrvatskih državljana stiglo u Hrvatsku.

Veleposlanstvo RH u Beču usmjereno je na što skoriju repatrijaciju ostalih hrvatskih državljana, poglavito osoba koje su se privremeno zatekli na području savezne zemlje Tirol, ali i na području cijele Republike Austrije, skrećući pozornost da i dalje postoji mogućnost javnog komercijalnog prijevoza, ponajprije s austrijskom željeznicom ÖBB, do mjesta u blizini austrijsko-slovenske granice te od graničnog prijelaza hrvatski državljani u vlastitom aranžmanu organiziraju transfer do Hrvatske. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje austrijskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka 111 hrvatskih državljana u Hrvatsku.

Danas je također u popodnevnim satima, 37 putnika stiglo iz Ancone u zadarsku luku Gaženica - repatrijacijskom linijom katamarana „Jelena“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinija.

Jučerašnjim letovima, koje je osigurala Vlada RH, u koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, jučer je 148 putnika stiglo u Zračnu luku Franjo Tuđman iz Talijanske Republike, Portugalske Republike, Kraljevine Španjolske te Kraljevine Švedske.