Innsbruck, 30. studenog 2017.

Otvorenje izložbe hrvatskih naivnih umjetnika u Tirolu

U prostorijama ugledne IN-N art galerije, smještene u središtu Innsbrucka, 30. studenog 2017. godine otvorena je  Božićna izložba tri renomirana hrvatska naivna umjetnika Stjepana Hajduka, Danice Klopotan i Stjepana Pongraca.

Izložba je ostvarena pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, u suradnji sa Geraldom Hauserom, zastupnikom pokrajine Tirol u saveznom  parlamentu Republike Austrije, kao i galeristom Christianom Pramstallerom, vlasnikom izložbenog prostora.

Uz nazočnost uglednih gostiju iz političkog, kulturnog i gospodarskog života savezne pokrajine Tirol i njenog glavnog grada Innsbrucka, kao i samih umjetnika koji su za ovu prigodu doputovali iz Hrvatske,  izložbu je ispred Veleposlanstva RH otvorila Tatjana Mrvoš, gospodarska savjetnica. U svom obraćanju prisutnima naglasila je kako je ova izložba sastavni dio programa Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017., a čija brojna događanja snažno doprinose jačanju kulturnih veza između dvije prijateljske zemlje. Ukratko je pojasnila nastanak Hlebinske škole naivne umjetnosti kao posebnog pravca unutar umjetničkog izričaja početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj, koji krase vrhunska zanatska izrada i ruralni motivi krajeva iz kojih umjetnici dolaze. Također je istaknula iznimno dobro razvijene gospodarske odnose između Austrije i Hrvatske, zahvalivši  pri tome  tirolskom zastupniku Hauseru na dugogodišnjem poticanju i razvoju   turističke i kulturne suradnje, kao i promicanju hrvatskog naivnog slikarstva u Austriji.

Hrvatski naivni umjetnici Stjepan Hajduk, Danica Klopotan i Stjepan Pongrac izložili su u Innsbrucku svoja djela sa živopisnim i vedrim zimskim i božićnim motivima, kao i rukom oslikane staklene kuglice koje krase tri božićna drvca visine 60 cm. Izložba je ujedno i prodajna, a već na sam dan otvaranja jedan značajniji dio eksponata i božićnih ukrasa našao je put do domova brojnih posjetitelja izložbe.

Iznimno uspješnoj hrvatskoj večeri u središtu Tirola doprinijeli su i izvorni hrvatski kulinarski specijaliteti koje su pripremili i sa sobom donijeli sami umjetnici.

Božićna izložba hrvatske naivne umjetnosti u Innsbrucku ostaje otvorena do 22.12.2017. godine.