Beč, 15. listopada 2018.

Otvoren 14. Festival hrvatske glazbe u Beču

Prezentacijom Festivala održanom 15.10.2018. u Veleposlanstvu RH otvoren je 14. Festival hrvatske glazbe u Beču, koji u glavnom gradu Austrije ove godine traje od 15. do 29. listopada. Organizator Festivala je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog iz Zagreba, a sam Festival se sastoji od pet koncerata, jedne radionice i prezentacije uz koju je brojna publika u Veleposlanstvu imala priliku razgledati i izložbu „Otto Wagner i hrvatska arhitektura“. Glazbeni okvir večeri dale su dvije hrvatske studentice glazbe u Beču – sopranistica Tanja Ruždjak i pijanistica Elizabeta Adžaga, koje su na početku večeri izveli Hatzeovu „Majku“, a na kraju Schubertovu „Serenadu“.

Govornici večeri bili su producent Festivala Josip Nalis, koji je sve prisutne pozdravio u ime Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i njezinog ravnatelja Dražena Siriščevića. Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski prvi put organizira Festival hrvatske glazbe, nakon što joj je odlukom zagrebačke Gradske skupštine iz ožujka o.g. pripojena Koncertna direkcija, koja je do tada uz pripadajući Muzički informativni centar djelovala kao organizator Festivala. U ime zagrebačkog gradonačelnika brojne prisutne je pozdravila pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba dr.sc. Ana Lederer, koja je istaknula odlične bilateralne odnose Austrije i Hrvatske, potvrđene i za vrijeme prošlogodišnje Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. Grad Zagreb upravlja s 38 gradskih kulturnih institucija, među kojima je i KD Vatroslav Lisinski, naglasila je dr. Lederer, istaknuvši kako i dva glavna grada već godinama njeguju uspješnu suradnju. Zaključno se prisutnima obratila pomoćnica ministrica kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo, koja je u svom govoru naglasila da je Festival hrvatske glazbe i u vrijeme kada je i sama djelovala kao savjetnica za kulturu pri Veleposlanstvu RH u Beču bio središnji događaj kojim se hrvatska kultura predstavljala austrijskoj publici.

U nastavku je Domagoj Marić iz Veleposlanstva RH u Beču detaljnije predstavio pet koncerata od kojih se ovogodišnji Festival sastoji: pijanistički recital Aljoše Jurinića, jednog od najperspektivnijih mladih hrvatskih pijanista (16.10., Musikverein), nastup vokalnog ansambla Antiphonus (22.10., Hofburgkapelle), koncert Zagrebačkih solista uz koje u solističkim ulogama nastupaju sopranistica Ivana Lazar i gitarist Petrit Ceku (24.10., crkva sv. Petra), koncert i radionica o tradicijskim glazbalima orkestra ansambla Lado (25.10., Sveučilište za glazbu i scensku umjetnost) i koncert Elvis Stanić Group (29.10., jazz club Porgy & Bess). Poseban gost večeri bio je pijanist Aljoša Jurinić koji je predstavio svoj koncert i kratko se osvrnuo na najznačajnije uspjehe u svojoj karijeri.

Brojna austrijska i hrvatska publika izrazila je veliki interes za svih pet koncerata, čime je potvrđeno kako je izbor od pet najreprezentativnijih hrvatskih sastava od klasične do tradicijske glazbe i jazza najbolji način prezentacije hrvatske kulture u Austriji.