Željezno, 07. listopada 2018.

Osnovana nova međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata „Hrvat S.A.M.“

Na inicijativu gradišćanskog biskupa Ägidiusa Zsifkovicsa u Željeznom je 7. listopada 2018. godine utemeljena nova međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata „Hrvat S.A.M“ koja okuplja gradišćanske Hrvate iz Slovačke, Austrije i Madžarske, s ciljem njegovanja, promicanja i daljnjeg razvoja gradišćansko-hrvatskog identiteta. Osnivački skup održan je u dvorcu Esterhazy u Željeznom, nakon čega je uslijedio svečani koncert gradišćansko-hrvatskog zbora sastavljenog od pjevača iz Austrije, Mađarske i Slovačke „Pax et Bonum“ te mnogobrojnih solista.

Za prvu predsjednicu Udruge izabrana je poznata austrijska televizijska voditeljica Barbara Karlich. Svečanom skupu nazočila je hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, veleposlanica dr. sc. Vesna Cvjetković, državni tajnik iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a s austrijske strane svečanosti je nazočila austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl te zastupnik Pokrajinskog parlamenta Gradišća Hans Peter Doskozil.

Novoosnovana međunarodna udruga nije konkurencija postojećim gradišćansko-hrvatskim udrugama već predstavlja projekt koji u ovom obliku još nikad nije postajao, a koji pod zajedničkim europskim krovom želi učvrstiti gradišćansko-hrvatski identitet, istaknuo je biskup i nadodao kako primjer gradišćanskih Hrvata pokazuje koliko su manjine važne i koliko one svojom raznolikošću mogu obogatiti i doprinijeti cjelokupnom društvu.

Na kraju koncerta biskup Zsifkovics i sam se priključio izvođačima, te otpjevavši ariju „Neka cijeli ovaj svijet“  iz mjuzikla „Jalta, Jalta“, simbolično zaključio svečanost.