Graz, 31. svibnja 2017.

Održana sjednica predsjedništva i savjeta Hrvatsko-austrijske gospodarske komore

Hrvatsko-austrijska trgovinska komora u Grazu održala je u srijedu, 31. svibnja 2017.  šestu sjednicu svog predsjedništva i savjeta. Ove je godine sjednica bila posvećena austrijskim investicijama u RH, odnosno prezentaciji „Bijele knjige 2016“ u izdanju Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

Inače, Komora je osnovana 2002. godine sa ciljem unapređenja i osnaženja gospodarske suradnje između Austrije i Hrvatske. Riječ je o neprofitnoj, nevladinoj i politički nezavisnoj organizaciji koja prati sve relevantne događaje koji utječu na gospodarske odnose između dvije zemlje. Aktivnosti komore usmjerene su prema austrijskim i hrvatskim gospodarstvenicima, a posebne usluge namijenjene su prije svega članstvu.

U svom uvodnom obraćanju Martin Schaller, predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore  i prvi čovjek Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG ukratko je predstavio aktivnosti komore provedene u proteklih godinu dana, te prezentirao aktualne pokazatelje hrvatskog i austrijskog gospodarstva. Ohrabrujuće je da nakon perioda stagnacije tijekom 2015., austrijske tvrtke ponovo pokazuju značajan interes za investiranjem u RH.

Gospodarska savjetnica u VRH Beč, Tatjana Mrvoš upoznala je potom sudionike skupa s brojnim aktivnostima gospodarske diplomacije u Veleposlanstvu, čiji je primarni cilj daljnje razvijanje i jačanje bilateralne gospodarske suradnje. Uz potporu i pomoć pruženu stotinama hrvatskih tvrtki koje se žele sa svojim proizvodima i uslugama pozicionirati na zahtjevnom austrijskom tržištu, naglasak se stavlja i na jačanje veza između malog i srednjeg poduzetništva koje čini gospodarski fundament obje zemlje. Uz poticanje ženskog poduzetništva među hrvatskom dijasporom u Austriji, u okviru ustanovljene neformalne platforme pod nazivom „Wirtschaftsclub Kroatien“ Veleposlanstvo prezentira austrijskim tvrtkama poticajni investicijski okvir, kao i konkretne ulagačke projekte u RH.

Tematsko izlaganje – prezentaciju „Bijele knjige 2016“ Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, održao je Michael Müller, član uprave Udruženja stranih ulagača i generalni direktor Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je riječ o već četvrtom izdanju Bijele knjige koja evidentira sva poboljšanja u Hrvatskoj po pitanju unapređenja investicijske i poslovne klime, a na korist  poslovnih subjekata koji investiraju u Hrvatskoj. Od ukupne vrijednosti kapitala svih poslovnih subjekata u RH čak 30 posto dolazi od stranih investicija, a od ukupne vrijednosti investicija u RH 25 posto generiraju tvrtke u stranom vlasništvu. Neosporan je njihov učinak na produktivnost i izvoz u kojem participiraju sa čak 40 posto.

O vlastitim iskustvima ulaganja u RH govorili su potom Georg Eltz iz Valamar Riviera d.d., Paul Merdzo iz Supernova Grupe i Hrvoje Zgombić iz Sigma Business Consulting  - porezno savjetovanje d.o.o.