Bečko Novo Mjesto, 28. travnja 2019.

Održana komemoracija Zrinskom i Frankopanu

Dana 28.4.2019. godine održana je u Bečkom Novom Mjestu komemoracija povodom 348. obljetnice pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Spomendan za Zrinskog i Frankopana, koji su pogubljeni 30.4.1671. godine, održan je na tri povijesne lokacije – na gradskom groblju, na kojemu su hodočasnici iz Hrvatske, Mađarske i Austrije posjetili grob u kojem su se do 1919. godine nalazili posmrtni ostaci dvojice velikana, kada su preneseni u zagrebačku prvostolnicu, zatim kod gradskog zida na mjestu pogubljenja i konačno u katedrali Bečkog Novog Mjesta, u kojoj je održana misa za hrvatske velikane. Svetu misu je koncelebrirao fra Ilija Mijatović, dušobrižnik HKM St. Pölten u Donjoj Austriji.

Svečanost obilježavanja pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana uveličali su predstavnici društva Braća Hrvatskog zmaja, Zmajski stolovi Karlovca i Čakovca kao i zagrebačke središnjice, Vinodolske općine, Hrvatskog kulturnog društva iz Gradišća i brojni drugi posjetitelji. Na komemoraciji su sudjelovali predstavnici povijesne postrojbe Zrinska garda iz Čakovca. Veleposlanstvo RH u Austriji je predstavljao drugi tajnik Domagoj Marić.

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta se brojnim sudionicima komemoracije obratio gradski vijećnik Franz Piribauer koji je, zahvalivši na posjeti gradu, pozvao broje okupljene da razgledaju aktualnu Zemaljsku izložbu, kojom je na najbolji način predstavljena prošlost grada i cijele Donje Austrije. Također, gradski vijećnik Piribauer je istaknuo da dva naroda bez obzira na različite poglede i tumačenja povijesti mogu održavati odlične bilateralne odnose i graditi budućnost unutar EU.  

Kako je brojnim okupljenima rekao Domagoj Marić, ovogodišnja komemoracija ima posebnu važnost zbog dvije činjenice: ove se godine obilježava stota obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u kriptu zagrebačke katedrale, a posebno je znakovito da su dogovori oko postavljanja spomenika Zrinskom i Frankopanu otišli korak dalje, tako da se u obljetničkoj 2019.  godini očekuje postavljanje poprsja u gradskom parku Bečkog Novog Mjesta, čime će dvojica velikana dobiti počast koju zaslužuju i u gradu u kojem su pogubljeni.