Beč, 05. svibnja 2020.

Obilježavanje obljetnice smrti Zrinskog i Frankopana

U povodu 349. obljetnice tragične pogibije hrvatskih plemića bana Petra Zrinskog i kneza  Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu veleposlanik Republike Hrvatske uz vijenac, kojeg su položili predstavnici Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, zapalio je svijeću na mjestu novopostavljenogspomenika Zrinskome i Frankopanu.

Uz strogo pridržavanje mjera koje je odredila austrijska Vlada vezano uz COVID-19 pandemiju, izaslanstvo Hrvatskogkulturnog društva u Gradišću i veleposlanik Glunčić odali supočast hrvatskim velikanima na reprezentativnoj lokacijigradskog parka gdje su prošle godine na inicijativu Zrinskegarde Čakovec u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom u Gradšću i uz podršku Veleposlanstva RH u Bečupostavljena poprsja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. 

Time se, premda i simbolično i u minimalnom krugu ljudi, i ovegodine obilježila  mučenička smrt dvojice predstavnikanajuglednijih hrvatskih velikaških obitelji koje je car Leopold i u obrani svoje centralističke vlasti 18.4.1671. osudio zbog izdajei dao pogubiti odrubljivanjem glave 30.4.1671.

Hrvatska historiografija ih slavi kao branitelje hrvatskesuverenosti pred apsolutističkom politikom Bečkoga dvora. Svoju su pobunu platili visokom cijenom. Nakon njihove smrtistradali su i mnogi pripadnici njihovih obitelji što je značilo krajstarih hrvatskih velikaša Zrinskih i Frankopana.