Mauthausen, 05. svibnja 2019.

Obilježavanje 74. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora „Mauthausen“

U nedjelju, 05. svibnja 2019. svečano je obilježena 74. godišnjica oslobođenja nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Mauthausen u Gornjoj Austriji na kojoj je uz izaslanstva iz šezdesetak država svijeta sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo. Uz predstavnike Veleposlasntva RH u Austriji i pet časnika Počasno-zaštitne bojne MORH-a, komemoraciji su nazočili  predstavnici Zajednice udruga branitelja RH i liječenih od PTSP-a, a ove su godine na svečanost u Mauthausen iz Splita doputovali i predstavnici Udruge veterana domovinskog rata i antifašista (VeDRA) , kao i Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.

U ime Hrvatskog sabora, hrvatsko je izaslanstvo položilo vijenac predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na glavni spomenik i odalo počast hrvatskim žrtvama pred spomen pločom koju je RH postavila 2001. godine.

U znak sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma uz dvadeset drugih, pročitan je i tekst na hrvatskom jeziku u kojem između ostalog stoji: „ Uvijek ćemo se sjećati s kojim je velikim žrtvama svih nacija izboren naš novi svijet.“

Središnje geslo ovogodišnje svečanosti „ Nikad broj, uvijek čovjek“  imalo je u fokusu oduzimanje dostojanstva, gubitak osobnosti, vlastitog identiteta i ljudskosti, kojima su zatvorenici bili grubo izloženi odmah po dolasku u logor kada su pretvarani u brojeve.  

Koncentracijski logor Mauthausen osnovan je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno više od 200.000 ljudi, od kojih je čak 100.000 umrlo. Među zatočenicima je bilo i oko 200 hrvatskih građana. Logoraši su radili u kamenolomu i obližnjoj industriji oružja, a zadnje likvidacije izvršene su neposredno pred oslobođenje od strane američkih snaga, 05. svibnja 1945. godine.