Beč, 19. lipnja 2017.

Nagrada PaN Austrijsko-hrvatskom društvu iz Beča

Austrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove dodijelilo je Austrijsko-hrvatskom društvu iz Beča u ponedjeljak, 19.6.2017. prestižnu nagradu PaN (Partner aller Nationen – Partner svih naroda). U ime ministra Sebastiana Kurza, nagradu je predsjedniku Austrijsko-hrvatskog društva Nikolausu Berlakovichu uručila dr. Teresa Indjein, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju, koja je istaknula da se nagrada dodjeljuje dvanaesti put, ne slučajno u Godini kulture Hrvatska-Austrija, u kojoj aktivno sudjeluje i  spomenuto društvo.

Uvodno se prisutnima obratio dr. Hermann Mückler, koordinator dodjele nagrade PaN, koji je istaknuo kako mu je čast sudjelovati u uručenju priznanja koje se simbolično dodjeljuje u dvorani Alois Mock u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova. Dr. Mock ne samo da je u velikoj mjeri izgradio hrvatsko-austrijske odnose, nego je u nekoliko navrata i sam sudjelovao na manifestacijama društva osnovanog 1990. godine, a svojim radom je poticao aktivnosti niza bilateralnih društava. Društva prijateljstva dviju nacija spajaju civilno društvo i diplomatsku aktivnost i važan su podupiratelj bilateralnih odnosa, istaknuo je dr. Mückler. Na agendi Austrijsko-hrvatskog društva našao se od 1990. niz projekata kulturnog, znanstvenog, karitativnog i socijalnog karaktera. Aktivnost društva pohvalila je i načelnica sektora dr. Indjein, koja je naglasila da je društvo jedan od najsnažnijih zagovornika dobre suradnje na bilateralnoj razini. Suradnja Hrvatske i Austrije je odlična, a dokaz tome je projekt Godina kulture Hrvatska-Austrija, kruna bilateralnih odnosa u posljednjih 25 godina.

Prisutnima se obratio i predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva Nikolaus Berlakovich. Zahvalivši svojim prethodnicima Marijanu Brajinoviću i Werneru Vargi, istaknuo je kako ne treba zaboraviti ni veliki broj članova u gotovo trideset godina, koji su bili nositelji brojnih projekta. Društvo održava kontakte s nizom austrijsko-hrvatskih društava iz brojnih hrvatskih gradova. Zaključne riječi je održao bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je također imao priliku sudjelovati u brojnim bilateralnim projektima. Busek je podsjetio na bogate povijesne i kulturne veze koje nisu zakazale 1991., a koje su simbolično potvrđene između ostalog i činjenicom da jedan od živućih potomaka Habsburgovaca nosi ime Zvonimir.