Innsbruck, 05. listopada 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na Vijeću za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Izvor fotografije: eu2018at


Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak, 5. listopada 2018. godine na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu u Innsbrucku.

Sastanak Vijeća čiji je moto bio „Trgovina. Radna mjesta. Budućnost.“ započeo je razgovorom o modernizaciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i ulozi EU-a u tom procesu, s obzirom na trenutno stanje multilateralnog trgovinskog sustava.

Vijeće je raspravljalo i o trenutnom stanju trgovinskih odnosa EU-a i SAD-a, odnosno utjecaju uvedenih protekcionističkih mjera na međusobne i globalne trgovinske tokove. Ministrica Pejčinović Burić ponovila je potporu naporima Europske komisije za održavanje konstruktivnog dijaloga s američkom stranom o temama od zajedničkog interesa, kako bi se u budućnosti iznašla rješenja prihvatljiva objema stranama.

Govorilo se o stanju trgovinskih pregovora između EU i trgovinskih partnera,  o nedavno dovršenom trgovinskom sporazumu s Japanom, Singapurom i Vijetnamom, o tijeku pregovora sporazuma sa Čileom, Indonezijom, Meksikom i Mercosurom i o nedavno započetim pregovorima s Australijom i Novim Zelandom.

Na marginama neformalnog sastanka Vijeća, ministrica se sastala s članovima budućeg predsjedavajućeg Tria, rumunjskim ministrom trgovine i poduzetništva Stefanom Opreom i finskom ministricom vanjske trgovine i razvoja Anne-Mari Virolainen. Razgovarali su o planovima i prioritetima budućih predsjedanja i dogovorili nastavak konzultacija.