Beč, 15. prosinca 2017.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u radnom posjetu Austrijskoj gospodarskoj komori (WKO) i Institutu za promicanje gospodarstva (WIFI)

Ministar rada i mirovinskog sustava RH boravio je 14. i 15. prosinca 2017. godine u radnoj posjeti Austrijskoj gospodarskoj komori (WKO) i njenom Institutu za promicanje gospodarstva (WIFI)  u Beču.

U uvodnom dijelu radnog susreta čelni ljudi WIFI-a prezentirali su ministru Paviću ključne informacije o institutu i njegovoj ulozi u sustavu stručnog obrazovanja u Austriji. Osnivač i vlasnik WIFI-a je WKO, glavni predstavnik i promotor interesa austrijskih tvrtki na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Tijekom godina djelovanja WIFI se uspješno profilirao u uglednu instituciju u Austriji i inozemstvu koja se bavi stručnim obrazovanjem i kvalifikacijama  polaznika, kao i vodećeg partnera i ponuđača cjeloživotnog obrazovanja. WIFI je najveći  ponuđač obrazovnih usluga u Austriji nakon  države, te najznačajniji  partner poslovnoj zajednici kada je riječ o stručnim kvalifikacijama i prekvalifikacijama u skladu sa potrebama tvrtki i tržišta rada.

Zahvalivši se na prezentaciji ministar Pavić izjavio je kako su austrijska iskustva za RH vrlo dragocjena, te da je način kako su poslodavci uključeni u sustav prekvalifikacije radnika put koji bi trebale slijediti i hrvatske institucije, prije svega HGK i Zavod za zapošljavanje. Cilj je hrvatske Vlade različitim programima prekvalifikacije aktivirati nezaposlene i ubrzano im osigurati odgovarajuće mjesto na tržištu rada, kao i uspostavom kvalitetnog sustava dualnog obrazovanja kakav ima Austrija, nove generacije polaznika strukovnih škola obrazovati za ona zanimanja koja su potrebna gospodarstvu. Stoga je za RH suradnja s Austrijom i prijenos vrijednog „know-how-a“ kojim raspolažu austrijske institucije od velikog značaja i interesa.

U četvrtak, 14. prosinca 2017. ministar se na prijedlog i u organizaciji VRH Beč sastao i sa predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u Austriji. Svoje aktivnosti usmjerene ka osnaživanju gospodarskih veza između Republike Austrije i Republike Hrvatske predstavili su mu direktorica Hrvatske gospodarske agencije iz Gradišća, Klaudia Paulitsch i  predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika u Beču, Niko Ilić. Kao područje od posebnog interesa za suradnju istaknuta su pozitivna iskustva savezne pokrajine Gradišće u uspješnom privlačenju sredstava iz EU strukturnih fondova, kao  i nastojanja VRH Beč da se ta znanja prenesu  partnerima u Hrvatskoj.