Zagreb, 17. siječnja 2020.

Ministar Grlić Radman s austrijskom ministricom za europske poslove Karoline Edtstadler

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 17. siječnja 2020. godine, saveznu ministricu zaduženu za europske poslove Republike Austrije Karoline Edtstadler, koja je boravila u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Ministri su potvrdili iznimno visoku razinu odnosa između dviju država, Hrvatska i Austrija su prijateljske zemlje s dubokim vezama.

Ministar Grlić Radman je uvodno čestitao ministrici na preuzimanju nove dužnosti te potom izvijestio o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, posebice o sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan koji će se održati u svibnju 2020. godine u Zagrebu. Ministri su potvrdili snažnu potporu nastavku politike proširenja Europske unije te jačanju stabilnosti i sigurnosti u europskom susjedstvu.

MInistri su razmijenili stajališta o nizu izazova s kojima se EU suočava: izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU i početku pregovora o budućim partnerskim odnosima te pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira. Razgovaralo se i o tzv. Zelenom planu, tj. strategiji za postizanje održivosti gospodarstva EU-a pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike te je obostrano naglašena i potreba uspostavljanja zajedničkog pristupa pitanju migracija.

Ministrica Edtstadler čestitala je ministru Grliću Radmanu na prvom hrvatskom predsjedanju Vijećem EU te zaželjala upješan i produktivan rad u ostatku šestomjesečnog predsjedanja.