Beč, 17. svibnja 2018.

Izlaganje o RH pred parlamentarnom skupinom austrijsko-hrvatskog prijateljstva

U četvrtak, 17. svibnja 2018. veleposlanica RH u RA, dr.sc. Vesna Cvjetković održala je pred austrijskim parlamentarnim zastupnicima, koji su ujedno i članovi parlamentarne skupine austrijsko-hrvatskog prijateljstva, izlaganje o društveno-političkom okruženju u RH. Parlamentarnu skupinu austrijsko-hrvatskog prijateljstva čini deset zastupnika koji dolaze iz gotovo svih stranaka zastupljenih u aktualnom sastavu austrijskog Parlamenta. Na čelu skupine je zastupnik Narodnjačke stranke (ÖVP), Nikolaus Berlakovich, gradišćanski Hrvat, kojemu je ovo već treći zastupnički mandat. Izlaganje o RH s velikim je zanimanjem pratila i treća predsjednica Nacionalnog vijeća parlamenta , Anneliese Kitzmüller.

RH danas kao punopravna članica Europske unije želi aktivno doprinositi njenom daljnjem jačanju i prosperitetu, poglavito u kontekstu geopolitičkih nestabilnosti s kojima smo suočeni na globalnoj razini. Dugogodišnje izrazito dobre i prijateljske bilateralne odnose s RA želimo razvijati i kroz zajedničku suradnju i inicijative i na EU razini, istaknula je veleposlanica Cvjetković.

Nakon izlaganja veleposlanice, gospodarska savjetnica u VRH Beč, Tatjana Mrvoš  upoznala je prisutne s aktualnim pokazateljima hrvatskog gospodarstva, kao i temeljnim obilježjima austrijsko-hrvatske bilateralne gospodarske suradnje. Posebno su apostrofirani pozitivni gospodarski makroekonomski pokazatelji, kao i napori i uspjesi hrvatske Vlade u konsolidaciji proračuna i odgovornom upravljanju javnim dugom.