Beč, 25. travnja 2018.

Ivan Filip Vesdin - most između Hrvatske, Austrije i Indije

Prof. dr. sc. Zdravka Matišić, jedna od vodećih hrvatskih indologinja, održala je 25. travnja 2018. u Veleposlanstvu zanimljivo predavanje o gradišćanskom Hrvatu iz Donje Austrije - misionaru, jezikoslovcu i začetniku moderne indologije Ivanu Filipu Vesdinu (1748.-1806.),  poznatijem pod redovničkim imenom Paulinus a Sancto Bartholomeaeo. Suorganizator je bilo Hrvatsko kulturno društvu u Gradišću, a u publici su se našli, pored predstavnika društvenopolitičkog i kulturnog života Beča i sjevernog Gradišća, i gradonačelnik Felix Medwenitsch te dogradonačelnica rodnog mjesta Ivana Filipa Vesdina Hof am Leithaberge, hrvatski Cimov, Karoline Gumpinger.

Nakon uvodnih riječi veleposlanice Vesne Cvjetković, prof. Matišić dala je pregled života i djela Ivana Filipa Vesdina koji je od djeteta nepismenih roditelja u donjoaustrijskom mjestu Hof am Leithaberge postao jednim od najvećih jezikoslovaca, erudita i začetnika moderne europske indologije. Za vrijeme svom misionarskog djelovanja u Malabaru (ondašnjoj Kerali) ovladao je sanskrtom i malajskim jezikom te se bavio sustavnim proučavanjem indijske civilizacije i kulture. Među 20-ak dijela ističu se „Kršćanska Istočna Indija“ i „Brahmanski liturgijski, mitološki i građanski sustav“,  a u suvremenu je orijentalistiku ušao kao autor prve tiskane gramatike sanskrta.

Na neprocjenjiv Vesdinov utjecaj i doprinos indološkim istraživanjima upućuje poštanska marka s njegovim likom izdana 2006. u Austriji, spomen-ploče u Valletriju kod Rima i muzeju Napier u Trivandumu u Indiji, kao i ona u Cimovu, a nakon bečkog izlaganja gradišćanski Hrvat, vinar Mato Kliković, inicirao je postavljanje još jedne spomen ploče ovom velikom gradišćanskom Hrvatu u njegovom rodnom mjestu, ali ovoga puta na hrvatskom jeziku.