Beč, 15. prosinca 2020.

Informacije za ulazak u Hrvatsku

Mjere propisane Odlukom Stožera civilne zaštite o privremenoj zabrani i ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 1. prosinca 2020. produljuju se do 15. siječnja 2021.

Ulazak u Republiku bez PCR-testa moguć samo za putnike iz država ili regija EU-a/ schengenskog prostora koje su prema evidenciji Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti ECDC na zelenoj listi.

Svi ostali putnici moraju pri ulasku u Hrvatsku predočiti negativni PCR- test, ne stariji od 48 sati ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 u Hrvatskoj te do prispijeća testa ostati u samoizolaciji. Obveza testa vrijedi i za djecu, bez obzira na dob.  

Postoje izuzeci od primjene Odluke kao što su  radnici, studenti ili učenici koji svakodnevno putuju u inozemstvo pod uvjetom da u RH ili izvan nje ne borave duže od 12 sati, radnici u sektoru prometa, prijevoznici, putnici u tranzitu, osobe koje putuju iz nužnih i neodgodivih obiteljskih ili poslovnih razloga, novinari, pacijenti, diplomati i osoblje međunarodnih organizacija.

Više informacija možete naći u samom tekstu Odluke od 1. prosinca: https://bit.ly/39rUfGR

Za sva ostala pitanja vezano uz izuzetke od primjene ove Odluke potrebno je kontaktirati Upravu za granice Ministarstva unutarnjih poslova na e-mail adresu:  uzg.covid@mup.hr