Željezno, 21. listopada 2018.

Hrvatsko-austrijska večer u Željeznom

U dvorani Empire u dvorcu Esterhazy u Željeznom održana je 21.10. Hrvatsko-austrijska večer s glazbeno-scenskim programom kojeg su pripremili Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika i udruga „Sve ostalo je glazba“. Program je osmišljen kao kombinacija koncerta na povijesnim instrumentima na kojem su izvedena djela hrvatskih i austrijskih skladatelja pretklasike i klasike, između kojih je pripovjedač Marojica Bijelić priredio scenski nastup kao dubrovački znanstvenik Ruđer Bošković, u kojem je brojnu publiku upoznao s Boškovićevim životom, ali i poviješću Dubrovačke Republike 18. stoljeća.

Uvodno se prisutnima obratio Domagoj Marić iz Veleposlanstva RH u Beču, koji je predstavio projekt dubrovačkih udruga. Tematska poveznica programa koji nosi naslov „Fortepiano nas povezuje – Druga strana povijesti“ je povijesni instrument fortepiano, preteča današnjeg klavira, na kojem su muzicirali skladatelji druge polovice 18. stoljeća. Konkretan povod programa je restaurirani instrument iz bečke radionice Walter, koji je sredinom 19. stoljeća dospio u Dubrovnik, a koji se danas čuva u Kneževom dvoru. Od ukupno tristotinjak Walterovih instrumenata sačuvano ih je tridesetak, zbog čega dubrovački egzemplar predstavlja istinsku vrijednost, ravnu onom na kojem svirao i sam Mozart, a koji se danas čuva u njegovoj rodnoj kući u Salzburgu. Jedan drugi Walterov fortepiano sačuvan je i u Željeznom – u Haydnovoj kući, no na njemu se zbog tehničkih razloga ne može muzicirati, zbog čega je pijanistica Ivana Jelača u sklopu večeri muzicirala na replici fortepijana bečke radionice Watzek. Zanimljiv glazbeno-scenski program omogućio je dubrovački instrument koji muzejska ustanova Dubrovački muzeji posjeduje od 1949., a koji je 2005. stručno restauriran zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba i tvrtke Siemens. Da se radi o odlično restauriranom instrumentu svjedoči činjenica da je za vrijeme velike izložbe povodom 250. obljetnice Mozartovog rođenja bio izložen u samoj bečkoj Albertini, no za pravu renesansu dubrovačkog fortepijana je zaslužna udruga „Sve ostalo je glazba“, koja na čelu s predsjednicom udruge fortepijanisticom Ivanom Jelačom redovito održava koncerte na dubrovačkom Walteru i ostalim povijesnim instrumentima. Udruga je s Dubrovačkim muzejima osmislila i multimedijalnu aplikaciju koja posjetiteljima Kneževa dvora pomaže da bolje razumiju instrument, a fortepijanistica Ivana Jelača je ove godine snimila nosač zvuka na dubrovačkom preteči današnjeg klavira. Posebnu zanimljivost cd-a predstavljaju djela hrvatskog skladatelja Luke Sorkočevića.

Zanimljiv i informativni program pokazao je kako su Dubrovnik i Beč u 18. stoljeću njegovali uske kontakte, koji su bili razvijeni zahvaljujući diplomatskom vještinom Dubrovčana. Među dubrovačkim diplomatima bili su i Luka Sorkočević i Ruđer Bošković – koji su obojica dio života proveli u Beču, Sorkočević kao diplomat, a Bošković kao student. Sam Sorkočević odbio je ponuđenu službu dubrovačkog poklisara u Parizu, no pristao je djelovati kao veleposlanik Dubrovačke Republike na bečkom dvoru, gdje je nakon smrti Marije Terezije proveo četiri mjeseca kako bi učvrstio odnose s novim vladarom Josipom II. Kako je brojna publika u Željeznom imala prilike čuti, Sorkočević je za četiri bečka mjeseca imao priliku prijateljevati s najvećim svjetskim imenima klasične glazbe: skladateljima Haydnom i Gluckom i libretistom Metastasiom. Posebno treba istaknuti šest glazbenih točaka za koje su bile zadužene fortepijanistica Ivana Jelača i violinistica Dora Kamber, koje su izvele tri djela najvećih bečkih klasičara Haydna, Morzarta i Beethovena (Haydnovu sonatu za klavir u c-molu, Mozartovu sonatu za violinu i klavir u C-duru i Beethovenov Menuet u Es-duru), kao i tri djela dubrovačkih suvremenika: Sorkočevićevu Sonatu-sinfoniu u A-duru i stavak iz njegove simfonije br. 3, kao i stavak iz sonate za violinu i klavir Ivana Mane Jarnovića. Dubrovčani su za posjeta Željeznom posjetili i Haydnovu kuću i razgledali povijesni fortepiano, a s ravnateljem muzeja Martinom Czerninom su razgovarali o mogućnostima suradnje.

Među brojnim prisutnima bili su željezanski biskup mons. Egidije Živković, veleposlanica RH u Beču Vesna Cvjetković, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva iz Dubrovnika Branka Martinović Vuković i voditeljica Hrvatske matice iseljenika iz Dubrovnika Maja Mozara.